Zimski športi: kako jih izvajati varno?

Smučanje, sankanje, tek na smučeh, drsanje ali hoja so le nekatere zimske radosti, ki jih Slovenci radi izvajamo. Kot pri vsakem športu, tudi tu lahko pride do poškodb in na nekatere od njih imamo vpliv! Kako lahko med gibanjem najbolje poskrbimo, da ne pride do bolečine v križu, bolečine v vratu, kolku in stopalih? Preberite nekaj namigov in se primerno zaščitite.

1. Aktiven razteg

Številka ena na seznamu varnega izvajanja športov je aktiven razteg hrbtenice. Prepogosto pride do bolečine v križu zaradi tega, ker hrbtenico “nabija” skupaj (npr. pri sankanju, skakanju). Do bolečine lahko pride tudi pri dvigu smuči, pri rotacijah v trupu, pri padcu na led ipd. Če hrbet stalno držimo v rahlem aktivnem raztegu, potem imajo naši diski veliko večjo možnost, da bodo ublažili stiske in preprečili nevarnost hernije diska ali bolečine. Vabljeni, da aktivirate notranji steznik na način, kot ga uči Gokhale metoda (tukaj)!

2. Vzravnana hrbenica in zadnjica zadaj

Druga pomembna naloga pri izvajanju športov je, da poskrbimo, da je zadnjica zadaj. Pri sankanju to pomeni, da sedimo na sednicah namesto na trtici. Pri hoji, drsanju, smučanju to pomeni, da smo nagnjeni naprej. Samo ko je zadnjica zadaj, smo lahko zgoraj v trupu pokončni. Seveda, pa zadnjice nikakor ne želimo potiskati nazaj! Pri tem naj vam bo vedno vodilo sidranje reber (video) in notranji steznik, ki vedno lepo razbremenita bolečine v križu.

Zelo lep primer sankanja je prikazan na video posnetkih zgoraj: Sedenje na sednicah, zadnjica zadaj, kolena na ven, hrbtenica pa v aktivnem raztegu. Pri tem je ravno tako treba vedno paziti na dobro postavitev vratu (video), da se izognemo bolečini v vratu.

3. Pripogib iz bokov

Še ena zelo pomembna stvar, ki ima mnogo pozitivnih učinkov na hrbtenico je pripogib iz bokov. Ta “športni” položaj nam omogoča, da imamo več ravnotežja, saj je mišica gluteus medius v idealnem položaju za najboljšo učinkovitost. Kolčni sklep lahko deluje najbolj optimalno, kar preprečuje bolečino v kolkih in upočasni obrabo. Hkrati smo nižje tlom, bolj stabilni in hitreje se odzovemo, ko je to potrebno. Pripogib v bokih odlično krepi hrbtenico vse navzgor do vratu, naše zadnje stegenske lože in meča pa se pri tem raztezajo.

Pripogibajte se torej iz bokov, hrbet pa naj pri tem ostane raven! Izberite pripogib, ki ga dela dekle na desni sliki spodaj, saj boste le tako prišli do omenjenih pozitivnih učinkov. Opazite, kako lepo svoje rame zadrži nazaj?

4. Kaj pa stopala?

Pri zimskih športih poskrbite, da je stopalu v obuvalu udobno in da obuvalo lepo podpira stopalne loke. Kadar lahko, obdržite težišče na petah, saj je to ključ za razbremenitev stopala. Veliko o ohranjanju zdravja stopal pa je napisano tudi tukaj.

Vsebine za v podporo

Se ob branju vseh teh navodil sprašujete: “Kako naj to naredim?” Ali delam pravilno?” Sprememba telesne drže ni lahka, zato naj vam bo v pomoč brezplačno 1-urno izobraževanje, knjiga ali pa celostna preobrazba bolečin pod vodstvom mentorja. Dobra telesna drža je osnovni pogoj za življenje brez bolečin, zato naj vas te vsebine najbolje podprejo. Naj vaš hrbet ostane zdrav in vitalen.

Naj vam znanje dobro služi! Pokončno in sproščeno naprej! 😉

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode, IST pratitioner, Life&Bussiness Coach

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!