Kako dihati naravno?

V sodobni družbi dihamo zelo slabo. Dihamo plitko in pogosto le v en del pljuč ali le v trebuh. Običajno ne koristimo celotne pljučne kapacitete in je tudi ne moremo, kadar se držimo slabo. Kaj je torej za človeka naravno dihanje? Ali je dih v prsni koš res slab? Preberite sledeče odstavke in ozavestite svoj dih, izboljšajte telesno držo ter pljuča polno napolnite s kisikom (poglej spletni tečaj).

Vpliv telesne drže na dihanje

Živimo v družbi, kjer je veliko sključenosti. Rame in glava so pogosto potisnjeni naprej, kar oteži uporabo celotnih pljuč. Pljuča se namreč ob sključeni drži z dihom ne morejo razširiti v srednji del prsnega koša. Druga skrajnost je, da se poskušamo držati pokonci in rame vlečemo nazaj. Spodnji rob reber takrat skoči ven iz linije s trebuhom, kar ukrivi hrbet. Ko na tak način krivimo ledveno hrbtenico, ravno tako onemogočamo dobro dihanje, saj je hrbet napet in se z dihom ne more premikati.

.

Deklica na levi fotografiji s svojo slabo držo onemogoča širjenje prsnega koša, ženska na desni pa raztezanje hrbtenice ob dihanju. Kot družba in kot kultura smo zaradi slabe drže in pozabljenih znanj na točki, ko je splošno sprejeto mnenje, da je dihanje v trebuh naravno. Pa je res? 

Dihanje v trebuh

Mnogo ljudi ima močno prepričanje, da je dihanje v trebuh dobro, dihanje v prsi pa slabo. Pa vendar so pljuča locirana v prsni votlini, zakaj se ne bi prsi in celoten prsni koš širili, ko vdihnemo?? Kadar se pri dihanju premika le trebuh, je to pogosto znak, da so mišice trebušne stene ohlapne, dolge hrbtne mišice (erector spinae) napete in medrebrne (interkostalne) mišice toge zaradi pomanjkanja gibanja v prsnem košu. Po izkušnjah s študenti vidim veliko izboljšanje, ko okrepijo trebušne mišice, hrbtne in medrebrne pa raztegnejo in sprostijo, saj se v takem primeru dihanje dogaja bolj v prsni koš in hrbet, kar je za človeka naravno.

Trebušno dihanje oz. dihanje v trebušno prepono seveda je pomembno, a le v posebnih situacijah: petje, igranje pihal (npr. saksofon) in trobil, ko potrebujemo nadzor nad diafragmo ter ko smo močno zadihani in potrebujemo vsak delček pljuč, da dobimo dovolj kisika.

Naravno dihanje premika hrbtenico

Kadar dihamo naravno, je stranski učinek dihanja masaža hrbtenice. Hrbtenica se z dihanjem stalno giba navzgor v razteg in nazaj navzdol v izhodiščno stanje. To se lahko zgodi samo, če so mišice hrbtenice dokaj sproščene. Mišice hrbta pa so lahko sproščene samo, kadar so kosti hrbta dobro postavljene in kadar je baza hrbtenice, medenica, postavljena v rahlo anteverzijo (sprednji del medenice je nižje kot zadnji, voda teče spredaj ven).

Vzemite si trenutek zase. Dobro se usedite ali pa stojite. Začutite, ali pri dihanju pri vas prihaja do premikov v hrbtenici! Kaj zaznate?

Naravno dihanje ohranja zdravja hrustanca

Zdravo mišičje hrbtenice je izredno pomembno za dvigajoče in padajoče gibanje, ki pride z naravnim dihanjem. Narava nam je dala sposobnost, da obdržimo tkivo okoli hrbtenice stalno v gibanju, tudi takrat, ko sedimo. Dragocen hrustanec našega trupa dobi mnogo gibanja kot stranski produkt dihanja. Ampak ta dar narave je lahko preprečen, če so mišice hrbta napete ali če je telo zgoraj sključeno naprej.

Ne le premik hrbtenice, tudi celotnega prsnega koša!

Ko dihamo naravno, se poleg premikanja v hrbtu dogaja tudi širjenje v sprednjem delu prsnega koša. Včasih je težko meriti, kaj je za človeka normalno dihanje. Najlažje ga opazujemo pri bolj primarnih kulturah in dojenčkih. Dih dojenčka se spreminja odvisno od njegovega položaja. Pri spanju na hrbtu je zelo očitno, da se prsni koš premika.

Pomembna razlika med »dihom v vrat« in »dihom v prsi«

Prsno dihanje je pogosto razumljeno napačno, in sicer kot dih “v vrat”, povezan z nemirnim plitkim dihom, ki premika rame gor pri vdihu in dol pri izdihu. Ta vzorec dihanja je vsekakor problematičen. Rezultat premikanja ramen pri dihanju namreč vodi v napete skalenske mišice, sternokleidomastoidne mišice in ostale mišice vratu in ramen, kar povzroča bolečino in disfunkcijo.

Kar je resnično potrebno, je izolirati prsno dihanje od dihanja v vratni predel. Treba je uživati pozitivni učinek prsnega dihanja brez, da bi povzročili napetost v vratu in ramenih. Naučiti se moramo tudi dovolj sprostiti hrbet, da se lahko giba svobodno namesto trebuha.

Oblika telesa je pomemben kazalec narave diha

Ko pogledate prsni koš osebe, lahko prepoznate, kakšen vzorec dihanja ta oseba ima. Fotografija mizarja iz Burkine Faso lepo prikazuje odprt, velik prsni koš, oblikovan pod vplivom zdravega »stresa« prsnega dihanja. Dih v prsi dan za dnem je tisti, ki razširi prsni koš. Če bi ta mladenič dihal le v trebuh, ne bi nikakor dobil take oblike prsi. Tudi njegove trebušne mišice so lepo napete in se pri dihanju ne vdajo tako z lahkoto kot njegove medrebrne mišice in hrbtne mišice. Čudovito.

Negujte svojo hrbtenico!

Hrbtenica vsebuje dragocen hrustanec, ki potrebuje premikanje. Opustite togost držanja pokonci ali sključenost naprej. Posvetite se dobri bazi in naj hrbtenica diha z vami. Vse to je tudi dobra baza za življenje brez bolečin v hrbtu!

Se želite naučiti dobro dihati in držati? Obiščite spletni tečaj S sprostitvijo nad stres, ki podrobno obravnava dih, držo in ostale elemente preseganje stresa. Čudovit in pester nabor vaj, ki vas bodo naučile, kako svoj dih in telo uporabljati bolje in bolj trajnostno.

.

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!