Vaje za hrbtenico!

Prepogosto slišim, kako si ljudje s telovadbo povzročijo bolečino v hrbtu. Vaje za hrbtenico so zato pomembno orodje, ki mora učinkovito odpraviti bolečine v hrbtu, namesto da jih povečuje. V tem prispevku se zato najprej vračam nazaj k temeljem za zdravo hrbtenico, šele nato pa h gibanju, ki nas lahko podpre.

Kakšne vaje za hrbtenico izbrati? Kje začeti?

Ko govorimo o vajah za hrbtenico, se moramo zavedati, da je prva vaja, ki jo izvajamo dan na dan, naša telesna drža. Primarna telesne drža je temelj, je struktura, ki mora dobro stati, da lahko nanjo dodamo še gibanje. Pri dobri telesni drži je ključen:

  • aktiven razteg hrbtenice in
  • uporaba vsakodnevnih položajev, ko sta sedenje in ležanje, za pasiven razteg hrbtenice.

Tako aktivno, kot pasivno lahko hrbtenico raztezamo podnevi in ponoči, kar je najboljši način za trajno odpravo bolečin v hrbtu in sklepih. Če vam je znanje o človeku primarni telesni drži novo, si poglejte kratko predavanje, ki vas lahko spodbudi k spremembi. Za dodatne vsebine, ki jih v tem predavanju omenjam, pa kliknite sem.

Telovadba za dobro držo ali obratno?

Večina ljudi je prepričanja, da je telovadba tista, s katero popravimo telesno držo. Moje mnenje in izkušnja je ravno obratna. Sama telovadba ne bo nikoli postavila naše strukture v celoti na svoje mesto, če ne poznamo osnovnih principov dobre drže. Vsekakor pa lahko z dobro telesno držo resnično izboljšamo svojo telovadbo in rezultate. Osnovni principi dobre telesne drže so sledeče tehnike Gokhale metode:

  • sidranje reber in raztezanje ledvene hrbtenice
  • zaokroženje z rameni
  • razteg vratne hrbtenice
  • teža na petah pri stanju in hoji
  • zunanja rotacija rok in nog
  • antevertiran položaj medenice pri stanju, hoji, sedenju
  • stalno vzravnana hrbtenica, tudi pri pripogibanju iz bokov, itd.

Znanja tu je ogromno in v celoti se ga lahko naučite na temeljnem tečaju Gokhale metode.

Šele, ko struktura dobro stoji, dodajte vaje!

Sedaj, ko smo se sprehodili skozi pripravo na vaje, pa si poglejmo nekaj dodatnih vaj za hrbtenico, za krepitev, raztezanje in oblikovanje telesa.

Gokhale metoda – dobra drža je najboljša vaja za hrbtenico!

V tem kratkem prispevku smo ozavestili pomen primarne telesne drže, kot osnovno, na katero lahko dodamo različne vaje za hrbtenico. Ne pozabite, da je najboljša telovadba za naše telo dobra hoja, dobro pripogibanje in dobro gibanje (tudi dviganje in rotiranje) s strukturo na svojem mestu.

Gokhale metoda je zasnovana za vračanje človeka nazaj v stik z naravno držo in gibanjem. Posledica pa je odprava bolečin v hrbtu. Preizkusite metodo na brezplačni delavnici, na individualnem posvetu ali pa še z največ rezultati preko celostnega tečaja.

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode, IST pratitioner, Life&Bussiness Coach

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!