Osvojite učinkovit način odprave bolečin v hrbtu!

Pretekli vikend sem po dolgem času izvedla temeljni tečaj Gokhale metode znotraj enega vikenda. Skoraj 6 ur učenja na dan, dva dni zapored, učenje in integracija novih položajev ter popolnoma novo doživljanje svojega telesa, je dokaj intenziven proces. Poteka v zelo majhni skupini, intimno in individualno. Prinese rahlo utrujenost in lahkotnost telesa hkrati. Pa vendar je kapaciteta za res globoko dojemanje znanja v tem formatu učenja ponovno presegla vsa moja pričakovanja. Kaj pomeni preobrazba telesne drže v kratkem času? Kako lahko to vpliva na počutje, nivo bolečine, doživljanje sebe? Naj vas ta članek navdihne.

Subtilno individualno delo in resnična skrb za posameznika omogoča prostor za najboljše rezultate.

Motivacija za spremembo

Preden se moje stranke odločijo za celosten proces transformacije, mora biti nekaj znotraj njih, kar se premakne in vidi upanje za življenje brez bolečin. Zame osebno je bila motivacija to, da sem Gokhale metodo preko knjige zaznala kot res unikatno, logično in s potencialom, da me nauči nekaj, kar me nihče do sedaj ni znal. Vsi so mi vedno ponujali vaje. Ali pa govorili »drži se pokonci«. Ko končno vidiš sistem, ki ti točno pokaže, korak za korakom, kaj je dobra telesna drža in kako jo dosegati 24 ur na dan, je to nekaj kar resnično izstopa in množice ponujenih rešitev. Zame je bila ta metoda (in še vedno je) odrešitev od bolečin v hrbtu, ramenih in kolku. In za mnoge naše tečajnike v občutkih brezizhodnosti, je veljalo enako – končno svoboda telesa.

Lahkotno gibanje brez mišično-skeletnih bolečin postane z Gokhale metodo nova realnost (Foto: Grega T. Bohinc)

Kako deluje?

Osnovni princip, ki pri tej metodi res deluje, je, da nas nauči hrbtenico raztegniti vertikalno, namesto da jo krivimo naprej in nazaj. To, da telesno držo v osnovi določa postavitev kosti, mišice pa so sekundarnega pomena, je ključ do drugačnega dojemanja svojega telesa. Neverjetno lahkoto je sedeti pokončno, ko so mišice hrbtenice popolnoma sproščene in vso strukturo drži dobra postavitev medeničnega obroča. S tem se odpre nov svet dihanja s hrbtenico, širjenja prsnega koša v vse strani in diha kot notranjega maserja in terapevta, ki mišice razteza in mehča.

Sedenje je za človeško telo naravno. Vse stare kulture znajo sedeti pokončno, s sproščenimi mišicami hrbta. Tako hrbet ostane zdrav daleč v starost, pljuča pa se svobodno širijo z vsakim vdihom.

Logično, praktično, naravno in učinkovito! 

Deluje tudi ležanje in sedenje z raztegom, saj daje hrbtnim mišicam prepotreben razteg, diskom pa prostor. Deluje hoja, ki aktivira vse zadnje mišice nog (namesto sprednjih) in končno omogoča psoas mišici (velika ledvena mišica), da zadosti svojo potrebo po raztegu. Prepogibanje je v osnovi v naši družbi ena najbolj škodljivih aktivnosti. Naše telo pa je zasnovano, da je to lahko ena najbolj krepčilnih aktivnosti, ki nadomesti telovadbo, če ga znotraj dneva uporabljamo dobro in dosledno. Dviganje bremen z Gokhale metodo postane varno, stanje pa nenaporno. Vsekakor najbolj deluje celosten pristop in izkušnja vsega tega v živo.

Kaj se vizualno spremeni s tečajem?

Že v dveh dneh vikend tečaja se lahko spremni ogromno! Kaj šele v nekaj tednih ali mesecih po tečaju. Poglejte nekaj transformacij.

Sprememba, ki jo je Eva naredila iz sobote na nedeljo. Teža končno na petah, hrbtenica dolga. Naj bo to priložnost, da tudi vi svoje težišče pri stanju z rahlim prepogibom prenesete nazaj na svoje pete.

Ne gre le za drastično spremembo v videzu in počutju telesa. Alenka je v dveh dneh poleg zmanjšanja bolečin v križu, doživela tudi premik v umski naravnanosti in sedaj dober prepogib uporablja vsak dan. 

Meseci in leta uporabe primarne telesne drže imajo drastičen vpliv na naše življenje. Povrnejo nam gibljivost, moč in funkcionalnost telesa ter nas pomladijo. Brian z leti vsekakor izgleda boljše. 

Kaj se s tečajem spremeni v občutenju telesa?

Ko po tečaju v vprašalniku svoje stranke vprašam po spremembi, je sprememb v občutenju veliko, hkrati pa so zelo individualne. Kaj so mi povedali?

  • “Po šestih srečanjih sem se počutila preoblikovana, moje telo se sedaj giblje čisto drugače, tudi bolečine so izginile.” (Petra)
  • “Gokhale metoda omogoči resnične spremembe, ki sem jih začutila že zelo hitro ob njeni uporabi. Najbolj všeč mi je ležanje na boku, saj je odpiralo moj prsni koš in sem začela lažje in drugače dihati.” (Mojca)
  • “Pri hoji opažam, da me tetiva na stopalu ne boli več. Zaradi drugačne pozicije glave se mi sprostijo mišice ramenskega obroča pri hoji in sedenju.”
  • “Pred tečajem se nikoli nisem zavedal svojega napačnega sedenja, napačne drže, spanja, položaja svoje glave. (…) Bolečine v vratnem delu hrbtenice so popustile. Veliko bolj sem zavesten in pozoren na vsak gib, ki ga opravim.”
  • “Izkušam manj zategnjenosti mišic, ojačane hrbtne mišice in boljšo telesno držo.”
  • “Če ne bi videla slik (primerjava pred tečajem in po tečaju) ne bi verjela, da je taka razlika! Sedaj veliko lažje delam za računalnikom za domačo mizo, čeprav je to “majhen” prenosnik.”
  • “Spim, kot sem se naučila na tečaju in večinoma spim do jutra, prej sem spala polovico manj.”

Ste pripravljeni na spremembo?

Upam, da vas je prebiranje teh izkušenj napolnilo z upanjem, prebudilo v vas znanja, ki jih že imate in vas motiviralo za doslednost uporabe tehnik ali pa spodbudilo, da se končno udeležite tečaja. Razpisanih je kar nekaj novih terminov temeljnega tečaja, ki jih najdete tukaj: Temeljni tečaj Gokhale metode 

Vikend tečaj je odličen format za vse, ki živite izven Ljubljane in za vse, ki imate polne in nepredvidljive urnike med tednom. Seveda pa ima tudi obisk tečaja razporejenega v več tednov svoje prednosti.

.

Napisala: Sabina Blumauer, učiteljica temeljnega tečaja Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!