Vaje za hrbtenico – pravilno izvajanje je zelo pomembno za zdravje hrbta

Vaje za hrbtenico so zelo pomembno orodje za odpravljanje bolečine, vendar pa je, kakor pri vseh ostalih športnih vajah, tudi tukaj izjemno pomemben način, na katerega jih izvajate.

Vaje za krepitev hrbtnih mišic so sicer zelo priporočljive, saj pomagajo povečati fleksibilnost in moč, nudijo večjo podporo hrbtu in spodbujajo hitrejšo regeneracijo, ampak velikokrat se zgodi, da si ljudje s telovadbo prej povzročijo še več bolečin, kakor pa da bi stanje izboljšali.

Treba se je zavedati, da je najpomembnejša stvar, ki bo pripomogla k zdravi hrbtenici vaša telesna drža – šele ko osvojite ta temelj, se lahko nanjga počasi začne nalagati aktivnost, torej vaje za krepitev hrbtnih mišic.

Če vas zanima, kako priti do zdrave telesne drže, se lahko prijavite na brezplačne delavnice Gokhale metode, si rezervirate individualni posvet ali pa se vpišete na celostne delavnice – vse naštete aktivnosti vodi Sabina Blumauer, ki vam bo s svojim znanjem in izkušnjami pomagala pri vadbah za zdravo hrbtenico.

vaje za krepitev hrbtnih mišic

 

Vaje za krepitev hrbtnih mišic – od vsakodnevnih sprehodov, do vodenih tedenskih vadb

Ko enkrat osvojite temelje primarne telesne drže, lahko začnete z vajami za krepitev hrbtnih mišic, tokrat brez strahu, da bi z njimi povzročali več škode kot koristi.

Vadba za zdravo hrbtenico je lahko čisto preprosta – najboljša telovadba je namreč že samo hoja, lahko pa dodate tudi dobro pripogibanje in gibanje (lahko tudi gibanje ali rotiranje) s strukturo na svojem mestu.

Ena izmed možnih izbir je ta, da se pridružite tedenski vadbi za krepitev in oblikovanje telesa, ki se imenuje vadba BBB. Ta poteka po principu primarne telesne drže, vsebuje vaje za hrbtne mišice, kakor tudi vadbo za krepljenje zadnjice, nog in pa trebuha. Vse je zastavljeno na način, ki vašo hrbtenico ohranja zdravo.

joga vaje za hrbtenico

 

Joga vaje za hrbtenico – program, s katerim boste razbremenili in raztegnili hrbtenico

Joga je učinkovit in učinkovit način za sprostitev napetih mišic in krepitev moči, kar lahko pomaga pri lajšanju bolečin v spodnjem delu hrbta. Sabina Blumauer med svojimi tečaji nudi tudi možnost joge z vajami za hrbtenico, kjer se boste lahko razgibali, raztegnili, zraven pa dobili tudi ogromno smernic glede ohranjanja dobre telesne drže med tem, ko prakticirate jogo.

Žal si ljudje z nepravilnim raztezanjem velikokrat kaj poškodujejo in eden izmed dobrih primerov prakse, kjer gre hitro kaj narobe, je joga. Vaje za hrbtenico morajo biti pravilno zastavljene, vam pa morajo zadovoljiti potrebe po zdravem gibanju in vas spraviti v dobro počutje.

joga vaje za hrbtenico