Vrtnarjenje z dobro držo in brez bolečin!

Delo na vrtu je aktivnost, pri kateri lahko hitro zaidemo v bolečine v hrbtenici, če ne upoštevamo osnovnih načel nam naravne telesne drže. O dobrem prepogibanju v vsakodnevnem življenju sem napisala že podroben članek (tukaj), tokrat pa si poglejmo, na kaj paziti, da bo vrtnarjenje res sproščujoča, prijetna telovadba za telo, um in duha.

Celosten vpliv na zdravje

Delo na vrtu vsekakor vpliva na vse vidike našega zdravja – fizično, mentalno, čustveno, energijsko in duhovno stanje!

  • Pri vrtnarjenju se naše energijsko telo (prana, chi) lahko razširi, regenerira in spočije.
  • Delo z zemljo nas energijsko čisti in prizemljuje, predvsem če smo z dlanmi in stopali v neposrednem stiku z zemljo.
  • Naš um počiva in naš duh uživa v kreativnosti, negovanju rastlin ter povezanosti. Posledica je občutek sreče.
  • Telo se lahko zelo dobro razmiga in krepi. Naše celostno zdravje se krepi.
  • Domači vrt je lahko vir hranilno bogate hrane. 
  • Morda ima vrtnarjenje za vas tudi pozitiven družaben vpliv ali pa je vaja vztrajnosti in doslednosti.

Možni negativni učinki vrtnarjenja

Pri vrtnarjenju pa lahko zaidemo tudi v težave. Te so povezane s tem, da smo stalno v prepogibu. Če želimo le pozitiven učinek gibanja na svoje telo, je izredno pomembno, da je prepogibanje dobro in, da hrbtenice v nobenem primeru ne krivimo. C-oblika hrbtenice namreč povzroča veliko tveganje za bolečino. Če se pri prepogibu hrbtenica usloči, le-to stisne medvretenčne ploščice (diski hrbtenice), zlorablja ligamente in povzroča bolečino v križu. Vsakič, ko poberemo svežo rastlino iz svojega vrta, naj bo to torej z ravno hrbtenico in s prepogibom iz bokov (namesto pasu).

Da boste to lažje razumeli, pokukajte v kratko video predstavitev in se naučite boljšega prepogiba:

Prepogibajmo se iz bokov in ne iz pasu!

Da bo vrtnarjenje samo pozitivna aktivnost, moramo ohraniti modrost primarne telesne drže – pripogib iz bokov oz. kolkov. Opazujemo stare kulture v svetu, ki ohranjajo modrost dobre telesne drže in hrbtenico ohranjajo zravnano. Diski hrbtenice in ligamenti pri tem ohranjajo svojo obliko in funkcijo. Dolge mišice hrbtenice, trebuha, mišice med lopaticami ter v vratu pa se krepijo. Mišice nog, predvsem rotatorji kolkov in zadnje stegenske lože, dobivajo pri dobrem prepogibu čudovit razteg, ki ga zaradi sedečega dela v naši družbi nujno potrebujejo. Seveda, pa noge lahko pokrčimo, ko gremo globoko, saj je vedno piroriteta, da ima medenični obroč dovolj prostora, da rotira. Ključ je torej v rotaciji v bokih in aktivaciji mišic hrbta, da hrbet ostane raven.

Naraven prepogib in podaljšanje hrbtenice je prijetno. Čutimo tudi lep razteg v stegnih. Ko se dotaknemo hrbta, je ta popolnoma raven. Rebra so sidrana navzdol, vrat je v liniji s hrbtenico, ramena pa potegnjena nazaj.

Pomislimo tudi na rame, vrat in aktiven razteg

Dober položaj je ključen pri delu, predvsem, kadar dlje časa ostajamo v istem položaju. Ne le, da je pomembno, da je hrbtenica ravna, pomembno je tudi, da rame držimo nazaj, vrat pa v liniji s hrbtenico. Ste že kdaj čutili bolečine v vratu in ramah po večurnem delu na vrtu? Če mišice bolijo, ker ste jih uporabljali, je to dobro, prepogosto pa spodnji in zgornji del hrbta boli zato, ker smo se držali slabo. Poskrbite torej, da bodo tudi rame v dobrem položaju (preverite kako) in vrat v lepem raztegu (preverite kako).

Kadar je delo na vrtu bolj fizično naporno ali bolečina vseeno prisotna, vam toplo priporočam uporabo NOTRANJEGA STEZNIKA, ki hrbtenico podaljša in zaščiti.

Napolnimo se z energijo

Biti v naravi, na svežem zraku in se gibati, je nekaj, kar sodobni človek še kako potrebuje za ohranjanje notranjega miru in zadovoljstva. Je priložnost za umik iz življenja v mestu, kjer bivamo med štirimi betonskimi stenami in kjer je um stalno aktiven, čustva na preži, časa za stik s seboj pa premalo.

Številne študije so dokazale, da že samo pet minut fizične aktivnosti na prostem zmanjšuje stres, izboljša duševno stanje, razpoloženje ter mnenje o samem sebi. Lastnost narave, da je sama po sebi polna življenja, je tisto, kar nas polni z živostjo in pretočnostjo.

Uživajmo torej preživljanje časa v naravi in naj bo to res dobra in zdrava telovadba za naše telo. 

Napisala: Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!