Joga – varna za hrbtenico!

Joga je vadba, ki pozitivno vpliva na telo, um in duha. Seveda pa je tako pri jogi, kot tudi pilatesu, fitnesu, vodenih vadbah, plesu, skupinskih športih, kolesarjenju, teku itd. izredno pomembno, da svoje telo uporabljamo pravilno. Ko spoštujemo naravno anatomijo telesa, imajo lahko vadbe najbolj pozitiven učinek na nas.

Kaj je joga?

Joga je beseda, ki se pogosto uporablja kot preprosta ena beseda za duhovni razvoj. V Sanskrtu ta beseda pomeni povezovanje ali združevanje individualnega Jaza s kozmičnim. Joga je torej pot prebujenja, ki pa vsebuje tudi gibalni del – asane, kot pomemben del procesa.

Učinki joge

Z redno vadbo asan se energijsko prebujamo, hkrati pa krepimo fiznično telo. Izboljša se naš krvni tlak, dihanje, upočasni srčni utrip, izboljša se delovanje srčno-žilnega in prebavnega sistema, presnova, imunski sistem, spanje, telesna teža, ravnotežje in telesna moč. Vadba joge umiri, poveča stik s samim seboj in izboljša koncentracijo.

Kako joga izgleda tradicionalno?

Izziv sodobne izvedbe asan je, da so se oddaljile od tradicionalnega izvajanja, kjer je bila oblika hrbtenice spoštovana. Če pogledate fotografiji spodaj, lahko opazite, da jogijski mojstri pri kobri krivijo hrbet v delu L5-S1 (na sliki B.K.S. Iyengar), ki ima naravno sposobnost ukrivitve. V sodobni praksi joge pa se to dogaja višje v hrbtu, v L2-L3-L4, kar hrbtenico krivi v delu, kjer ni narejena za ukrivljanje! Pomembno je poznavanje anatomije človeka in spoštovanje oblike hrbta, če želimo ostati brez bolečin.

Spoštovanje naravne oblike hrbtenice

Antropološke raziskave, ki jih je Esther Gokhale delala v sodelovanju z univerzami v ZDA, jasno kažejo, da je naš hrbet naravno v obliki črke J. Klinasti disk se nahaja na predelu med ledveno in križno hrbtenico (L5-S1), vsi ostali diski pa so enakomerno debeli spredaj in zadaj. To prikazuje tudi primerjava hrbtenice iz leta 1911 z držo hrbtenice danes.

Na kaj paziti pri vadbi?

Pri vsaki vadbi je zelo pomembno, da za ohranjanje zdravja hrbtenice:

  • hrbet aktivno podaljšujemo, tako da hrbtenica zraste navpično (notranji steznik), namesto v horizontalo (z zvijanjem hrbta naprej v “kravo” ali nazaj v “mačko”);
  • skrbimo za to, da so rebra vedno v liniji s trebuhom in tako obvarovan ledveni del hrbta;
  • zadnjico puščamo zadaj in medenico rahlo antevertirano, saj je to za telo naravno.;
  • skrbimo, da ima vrat dolžino najprej zadaj, namesto najprej spredaj;
  • rame pustimo zadaj in navzdol, namesto da jih potiskamo naprej, ko segamo z rokami naprej.

Poglobite in razširite svoje znanje

Znanje o dobri drži in preprečevanju bolečin v križu je pestra zakladnica, ki zahteva svojo pozornost in natančnost. Gokhale metoda vso to znanje ponuja preko temeljnega tečaja Gokhale metode. Izsledke dobre drže pa se lahko naučite tudi iz spletnega tečaja Joga- varna za hrbtenico, kjer je dobra drža uporabljena v kontekstu vadbe. Izredno dragocen in podroben pogled v svet tradicije! Vabljeni, da preberete več o tem:

.

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!