Bolečine v kolkih: vzroki in rešitve

Se tudi vam dogaja, da se bolečina v predelu kolkov ali medenice vedno znova prikrade v vaše življenje in je morda celo ne morete točno locirati? Ali pa je bolečina stalno prisotna na nekem mestu in enostavno nič ne zaleže, da bi jo odpravili? V zadnjem času sem imela možnost to problematiko raziskati še bolj v globino. Z vami želim deliti tiste smernice odpravljanja bolečin v kolkih, ki preizkušeno delujejo.

Glavni razlogi za bolečine v kolkih

Vzroki za bolečine v kolkih so lahko zelo različni. Eden glavnih povzročiteljev težav s kolki pri odraslih je vsekakor slaba strukturna postavitev medeničnega obroča in kolkov ter posledično neravnovesje v mišicah ter vezivnem tkivu. Slaba strukturna postavitev vodi v nepravilno obremenjevanje sklepov in mišic, kar povečuje možnost obrabe in vnetnih stanj. Ko govorimo o slabi strukturni postavitvi telesa seveda govorimo o naši telesni drži.

Slaba telesna drža na naše kolke vpliva na več načinov. Izpostavili bomo le nekaj najbolj očitnih.

1.Tišanje kolen skupaj

Tišanje kolen skupaj povzroča nepravilno postavitev glave stegnenice v kolčnem sklepu. To vodi v veliko tveganje za obrabe sklepov (predvisem pri športu in obremenitvah), zakrčenost in disfunkionalnost mišic ter spremembne v vezivnem tkivu, ligamentih.

Pravilna hoja

2.Sedenje na trtici

Sedenje na trtici (t.j. ležanje v stolu namesto sedenje na sednicah), vrže medenico popolnoma iz ravnovesja. To ne vpliva le na povečan pritisk v kolkih, ampak tudi na mišičje (iliopsoas, piriformis, zadnje stegenske mišice – hamstrings, itd.) ter notranje organe trebuha (povešanje, vnetna stanja, okvare, ipd.).

Pravilna hoja

3.Potiskanje kolkov naprej

Potiskanje kolkov naprej v stoječem položaju (t.j. teža na prstih namesto na petah) močno omeji pretočnost krvi, limfe in delovanje živčevja v nogah in predelu dimelj. Poleg očitnega vpliva na “zaklepanje” v dimljah in na poružen naklon medenice pa potiskanje bokov naprej vpliva tudi na rušenje postavitev hrbtenice ter stopal. S tem poleg bolečin tvegamo v hrbtenici hernijo diska, skoliozo, stenozo, itd. in v stopalih Hallux valgus (izbočena kost), plantarni fasciitis (vnetje), ploska stopala, Mortonov nevron, itd.

Pravilna hoja

Principi Gokhale metode, kot močno orodje za rešitev

Gokhale metoda je zasnovana zato, da nam povrne dobro strukturno postavitev telesa in odpravo mišično-skeletnih bolečin, saj nas uči kako postaviti kosti, sklepe in mišice na svoje mesto. Ravno zato so rezultati celostnega reševanja bolečin v kolkih in medeničnem obroču z uporabo te metode izredno dobri in nudijo trajnostno spremembo.

Rešitev 1: Pravilna poravnava stegnenice

Pri Gokhale metodi se poravnave nog lotimo zelo detajlno in sicer se v prvem koraku lotimo stopal, kar se odraža v spremembi postavitve celotnih nog, tudi kolen in stegnenice. Kar lahko sami pazite je to, da so noge rotirane navzven, saj s tem stegnenica sede v kolčni sklep bolj pravilno. Pri sedenju to dosežeta tako, da kolena in stegnenico rahlo zarotirate navzven. Izognite se torej tišanju kolen skupaj.

Rešitev 2: Sedenje na sednicah

Ležanje v stolu nikakor ne pomaga telesu, saj zelo obremeni mišično-skeletni sistem. Rešitev je dobro sedenje, ki se začne s tem, da zadnjico namestite bolj pod svoj prsni koš, kar pomeni, da lahko čutite, kako sedite na sednicah, namesto na anusu. Najdite torej bolj pokončen način sedenja. Sedenje je v osnovi tematika, ki si zasluži veliko več pozornosti in je lahko neverjetno udobno in zdravo, če vemo, kako se namestiti.

Rešitev 3: Teža na petah

Pri težavah s stopali, kolenih in kolkih je v prvi vrsti dobro pogledati kako stojimo in hodimo. V kolikor opazite, da se pri stoječem položaju nekako naslonite v medenico in boke potisnete naprej, ste našli enega glavnih krivcev za napetost v kolkih in hrbtenici. Gokhale metoda se v prvi vrsti loti reševanja tega problema z zavestnim prenašanjem teže bolj na pete. Izognite se torej tišanju bokov naprej, ko stojite.

Rešitev težav s kolki v praksi

Če želite bolečine v kolkih, bokih in medeničnim obročem razbremeniti s pomočjo Gokhale metode, je najboljši način vsekakor učenje v živo in pod strokovnim vodstvom na temeljnem tečaju Gokhale metode.

Tečaj vam ne bo prinesel le možnosti za odrešitev bolečin, temveč tudi globjo spremembo v razumevanju in trajnostni uporabi svojega telesa. Ko telo leta in leta napačno obemenjujemo in si s tem povzročamo kronične bolečine, je temeljna izobrazba o telesni drži osnovni ključ za spremembo in bogata življenjska naložba.

Naj vam prebrano dobro služi. V kolikor vam je članek všeč in se vam zdi, da bi informacije koristile še komu, ga prosim delite.

Sabina Blumauer, učiteljica temeljnega tečaja Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!