Kako odpraviti bolečine v križu in išias?

Bolečina v križu je lahko velik omejitveni dejavnik pri gibanju, delu, sedenju, spanju. Občutek imamo, kot da nas telo omejuje. Pa vendar smo mi tisti, ki smo telo omejili ali narobe uporabili in sedaj se le-to oglaša nazaj.

Stiska telesa oziroma stisnjenost hrbtenice se kaže kot bolečina. Hrbtenica kriči po raztegu in razbremenitvi. Kako mu lahko pomagamo? Kako si lahko olajšamo življenje in ponovno zaživimo brez bolečin v križu in brez išiasa? Pridružite se mi na poti preobrazbe, ki je mene in tisoče drugih opolnomočila in dala nadzor nad bolečino.

Izkušnja bolečine v križu je zelo pogosta

Resnično ni potrebno veliko, da pride do bolečine v križu, saj je drža in uporaba telesa ter količina gibanja v naši družbi zelo okrnela. Nošenja bremen na glavi ne poznamo več. Naše trebušne in hrbtne mišice so zelo slabo prilagojene za dvige težjih stvari. Veliko sedimo in naše hrbtenice so zelo sesedene, ne glede na to, koliko smo stari. Že manjša rotacija v trupu v levo ali desno nam lahko povzroči tisti stisk hrbtenjače, ki nas za nekaj dni ali tednov pahne v nelagodje. Izkušanje bolečine v križu je pogosto, a vse prej kot naravno in normalno. Zato bolečine v križu NE sprejmite kot del življenja. Na tisoče učencev Gokhale metode jo je premagalo in tudi vi jo lahko – naravno, neoperativno, s spremembo telesne drže!

Najbolj učinkovit sistem na svetu!

Prav na področju izkušanja bolečin v križu so v ZDA, na vodilni svetovni medicinski platformi (www.healthoutcome.org), naredili obsežno raziskavo. Kaj je tisto, kar je ljudem pomagalo premagati bolečino? Presenetljivo so najmanj uspešne pri odpravi bolečin v križu ravno operacije. Na prvih 3 mestih pa so medicinska marihuana na 3. mestu, joga na 2. mestu in sprememba telesne drže na 1. mestu. Od vseh poznanih tehnik sprememb telesne drže, je Gokhale metoda v tej neodvisni raziskavi uvrščena kot daleč najbolj uspešen način odprave bolečin v spodnjem delu hrbtenice. Zakaj? Ker enostavno deluje! Več o raziskavi si lahko preberete tukaj.

5 praktičnih korakov, ki jim morate preizkusiti!

Sama sem v težavo zabredla ob ekstremni rotaciji telesa med plesom, pri kateri hrbtenica ni bila v aktivnem raztegu. Kadarkoli se v zgornjem delu telesa obračamo pa je dolžina hrbta vitalnega pomena. Predstavila bi vam rada 5 tehnik Gokhale metode, ki so zame naredile popolno spremembo pri izkušnji bolečine v križu in pri izkušnji išiasa:

  • aktivna uporabo tehnike notranji steznik (preverite kako);
  • pri sedenju hrbtenico močno raztegnite (preverite kako);
  • ležanje na hrbtu izvedite, tako da večkrat podaljšate hrbtenico (preverite kako);
  • izogibajte se temeljnemu sedenju oziroma sedenju brez naslonjala;
  • izogibajte se dviganju reber in rebra raje sidrajte v linijo s trebuhom (preverite kako).

Vse te aktivnosti tudi drastično spremenijo situacijo s hernijo diska in drugimi spremembami v hrbtenici.

Velik vpliv na kakovost življenja!

Hrbtenica potrebuje vertikalen razteg in držo, ki je skladna z naravno anatomijo človeka. Ko so ti zakoni narave kršeni, običajno pride do stisnjenosti hrbteničnih struktur ali poškodb, kar je izredno neprijetna bolečina.

Prisotnost bolečine vpliva na mnogo vidikov naših življenj. Povečuje čustveno razdražljivost, nepotrpežljivost in psihični stresOmejuje delovno učinkovitost in sposobnost sedenja. Omejuje kakovost spanca, vodi v pogosto zbujanje in iskanje udobnega položaja. Preprečuje določene športne dejavnosti ali pa po aktivnosti povzroči nelagodje, za katero smo mislili, da je že preteklost. Vpliva tudi na spolno življenje ter partnerstvo, starševstvo, socialno življenje.

Prepričana sem, da bi lahko naštela še mnogo vplivov bolečine in išiasa na življenje posameznika. Večina ljudi si želi bolečino premagati! Če je volja, potem tudi pot. Predvsem, ko spoznate učikovita orodja, ki delujejo.

Gokhale metoda – pot stran od bolečin

Gokhale metoda je zasnovana prav s tem namenom: odprave bolečin v križu ter posledično odprave težav z išiasom. Preizkusite jo na brezplačni delavnici, na individualnem posvetu ali pa še z največ rezultati preko celostnega tečaja. Obljubim, ne bo vam žal ne časa ne denarja.

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode, IST pratitioner, Life&Bussiness Coach

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!