Ležanje na boku – z raztegom!

Za človeško vrsto je zelo naravno spanje na hrbtu in na boku. V obeh položajih sta lahko vrat in hrbtenica v blagodejnem in terapevtskem stanju. Seveda pa je v družbi s kronično stisnjenimi diski hrbtenice in v družbi epidemije bolečin v hrbtu zelo bistveno, da med spanjem hrbet damo v razteg. Namesto “fetus” položaja to pomeni vzravnanje hrbtenice. Predstavljam vam 4. poglavje iz knjige avtorice Esther Gokhale, z naslovom Rešite se bolečin v hrbtu v 8 korakih, ki govori o ležanju na boku z raztegom. Kaj vse morate vedeti, da bo spanec bolj udoben?

Kako uporabiti blazine?

Pri spanju na boku lahko blazino uporabite:

  • pod glavo in vratom, tako da je v popolnem stiku s telesom in, da se vrat v popolnosti sprosti;
  • med koleni in gležnji, zato da se prepreči zasuk bokov;
  • opcijsko pred prsnim košom, da na njej počiva zgornja roka.

Da, veliko blazin! Če prakticirate Gokhale metodo in, če zelite ponoči udobje, potem je to del tega. Vendar kljub vsem blazinam, ne bo najboljšega rezultata, če skelet ni na svojem mestu!

Kaj pa namestitev skeleta?

Pri ležanju na boku z raztezanjem je pomembno, da dobro postavimo vse dele hrbtenice:

  • vrat je v svojem naravnem položaju tik nad linijo hrbtenice;
  • zgornja rama je odprta, zaokrožena nazaj;
  • hrbtenica je v blagem raztegu, ki podaljšuje hrbtne mišice vsako noč;
  • zadnjica je zadaj in hrbtenica tvori J-obliko.

Postopek kako hrbtenico varno raztegniti in kako vzpostaviti J-obliko hrbtenice je opisan v knjigi (več o knjigi piše tukaj). Učimo pa se ga tudi na temeljnem tečaju Gokhale metode. Zelo previdni morate biti tisti, ki imate hrnijo diska v L5-S1 delu hrbta, saj potisk zadnjice nazaj lahko povzroči tveganje. Zato priporočam, da striktno sledite navodilom iz začetka knjige oz. se posvetujete z učiteljem Gokhale metode.

Video povzetek poglavja!

V video seriji Klepet o dobri telesni drži, ki sem jo to poletje izvajala na Facebookovi strani Rešite se bolečin v hrbtu, sem povzela vsako od osmih poglavij iz istoimenske knjige. Ležanje na boku z raztegom je četrti od osmih korakov opolnomočenja in si ga lahko pogledate spodaj:

Tudi ostala poglavja so na voljo na ogled med prvimi posnetki TUKAJNaj vam znanje dobro služi! Pokončno in sproščeno naprej!

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode, IST pratitioner, Life&Bussiness Coach

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!