Skrivnost dobrega prepogibanja!

Prepogibanje je aktivnost, ki se ji ne moremo izogniti. Uporabljamo ga vsak dan. Že zjutraj se prepognemo, ko sežemo v predal po oblačila ali postiljamo posteljo. Prepognemo se, ko si umivamo zobe ali usedemo na stol. V poletnem času mnogo od nas tudi vrtnari, kjer je položaj prepogiba neizogiben. Prepogibanje je lahko nekaj izredno škodljivega, kadar hrbet ukrivimo, ali nekaj izredno krepčilnega, ko hrbtenico ohranimo zravnano.

Prepogibanje v bokih

Kadar opazujemo določene kulture v svetu, ki ohranjajo modrost dobre telesne drže in gibanja, lahko opazimo, da hrbtenico ohranjajo zravnano. Na tak način ligamenti in vezivno tkivo ohranjajo svojo vlogo stabilizacije in se ne raztezajo preveč. Diski hrbtenice ostajajo nedotaknjeni, dolge mišice hrbtenice, trebuha, mišice med lopaticami ter v vratu pa se krepijo. Pri prepogibu, ki nam je prirojen in izhaja iz rotacije medenice, prihaja tudi do raztega mišic nog. Na tak način je prepogib dober za telo. Spodnji sliki jasno prikazujeta razliko med dobrim in slabim prepogibanjem. Ključ je v rotaciji v bokih in aktivaciji mišic hrbta.

Kako se prepogibati pri delu na vrtu?

Dober položaj je ključen pri delu, predvsem, kadar dlje časa ostajamo v istem položaju. Ste že kdaj čutili bolečine v hrbtu po večurnem delu na vrtu? Če mišice bolijo, ker ste jih uporabljali, je to dobro, prepogosto pa boli ledvena hrbtenica ali križ zato, ker smo se držali slabo. Kaj je torej pomembno, da upoštevamo?

  1. Če pulimo rastline ali dvigamo težje stvari, če imamo že prisotne bolečine v hrbtu ali poškodbe, potem je prvi korak aktivacija NOTRANJEGA STEZNIKA, ki našo hrbtenico podaljša in zaščiti.
  2. Prepogib nato naredimo izključno iz bokov. Rotiramo samo v medenici in nikakor ni glava tista, ki vodi prepogib.
  3. Z ravno hrbtenico in ravnimi nogami gremo, kolikor gre globoko, nato pa kolena potisnemo navzven in se “ugnezdimo” med noge. S komolci lahko vedno počivam na kolenih.

Ta položaj je prijeten. Čutimo tudi lep razteg v stegnih. Ko se dotaknemo hrbta, je ta popolnoma raven. Rebra so sidrana navzdol, vrat je v liniji s hrbtenico, ramena pa potegnjena nazaj.

Kdaj počepniti v kolenih?

Splošne smernice v naši družbi narekujejo zdrav počep iz kolen. Kadar dvigamo lahka ali nična bremena, je to popolnoma nepotrebno in lahko obremenjuje naša kolena. Vsekakor pa je počep iz kolen izredno pomemben, kadar gre za dvig srednje težkega ali težkega bremena. V tem primeru bi upoštevali naslednje smernice:

  1. Dobro aktivirajte notranji steznik.
  2. Počepnite v kolenih, hrbet držite čim bolj vertikalno, breme dvignite čim bližje središču svojega telesa (trebuhu, medenici ali hrbtu). Ves čas nošenja držite aktivne mišice notranjega steznika (mišice trebuha in hrbta).

Lepi primeri prepogibanja

Prepogibanje pri vodnih aktivostih.

Izredno globok prepogib Esther Gokhale z dokaj zravnanimi nogami.

Otroku prirojen način prepogiba, ki pa ga je treba kultivirati in podbujati.

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!