Kako pomagati najstnikom pri epidemiji slabe drže?

Telesna drža naših otrok je katastrofalna in marsikdo to spregleda. Težko najdemo otroka ali najstnika, ki ni opazno sključen. Premalo gibanja in ure, preživete pred zasloni, situacijo le poslabšujejo. Sključenost ne poškoduje le struktur hrbtenice in ostalega mišično-skeletnega sistema, ampak tudi negativno vpliva na počutje, prekrvavitev in zdravje možganov ter notranjih organov. Prihodnost naših otrok in njihovega fizičnega zdravja je skrb vzbujajoča. Kaj lahko naredimo kot starši in kot družba, da najstnike usmerimo k boljšemu zdravju in kakovostnemu življenju v odraslosti? Že z manjšimi spremembami imate lahko velike rezultate. Preberite članek in dobite novih idej.

TRENUTNA ZDRAVSTVENA SITUACIJA OTROK IN NAJSTNIKOV

Gibalna učinkovitost otrok je s samo COVID situacijo v letu 2020 vpadla za 17 odstotkov. V enem letu smo tako padli več kot prej napredovali v 10 letih (10 odstotkov). V velikem porastu je tudi čas, ki ga otroci in najstniki presedijo za zasloni, to pa se seveda drastično pozna na njihovi telesni drži, počutju in nivoju izkušanja bolečin in nelagodja v telesu. K bolečinam v mišicah in sklepih pa seveda prispeva tudi vedno večja teža in pojavljanje debelosti pri najstnikih in otrocih.

Ali tudi vi pri svojem otroku večkrat opazite sključeno držo, hrbet v C obliki, glavo potisnjeno daleč naprej? Mi kot starši ali vzgojitelji smo tisti, ki imamo vpliv in tisti, ki lahko pomagamo svojim potomcem ozavestiti telesno držo, uvesti nujne spremembe in tako vplivati na njihovo zdravje in prihodnost. Opazujte in opazite, kajti imate moč za pozitivne spremembe.

ŠKODLJIVOST DRŽANJA POKONCI

Marsikdo bi v nagonu, da bi pomagal otroku izboljšati telesno držo velel: “drži se pokonci”. Po svojih večletnih izkušnjah vam to srčno odsvetujem, saj privede do tega, da otrok napne mišice, se za nekaj časa trudi, se utrudi in nazaj sključi. Na tak način pride do nihanja med prisilnim držanjem pokonci in sključeno sproščenostjo, kar stalno zlorablja hrbtenične strukture, predvsem medvretenčne diske in ligamente. Če ne naslovite postavitve medenice, tega problema ne morete rešiti.

Pogosto v poskusu držanja “pokonci” nihamo med dvema škodljivima položajema: pokončno, napeto in sključeno, sproščeno.

TEHNIKE, KI KORISTIJO IN DELUJEJO

Veliko bolj podporno je otroka usmeriti ali opomniti na nekaj osnovnih principov dobre drže:

  • dobra postavitev medenice (antevertiranost), kar pomeni zadnjica zadaj,
  • zaokroženje z rameni (poglej prikaz),
  • dobra postavitev vratu (poglej prikaz)
  • in sidranje reber (poglej prikaz) (pomembno takrat, ko je njihova navada prisilno držanje pokonci in krivljenje ledvene hrbtenice).

Vse te tehnike, se lahko vsak od vas nauči na vsaki brezplačni delavnici Gokhale metode (tukaj) ali iz zgoraj navedenih posnetkov. Vsekakor pa je osebni stik z učiteljem drže težko nadomestljiv.

DOBRA POSTAVITEV MEDENICE

Poglejmo si še malo bolj podrobno, kaj pomeni dobra postavitev medenice? Med zgoraj naštetimi tehnikami je ta vsekakor ključna za uspeh pri najstnikih in otrocih. Pokončno in sproščeno sedenje je mogoče le, če je zadnjica zadaj. To je manjkajoči element, ki ga otrokom ne vzgojimo, ker je to znanje v naši družbi žal pozabljeno. Takoj ko malček zna sam sedeti, je čas, da mu zadnjico potegnemo pri sedenju nazaj. Malček bo tako brez težav pokončen in sproščen.

Kaj pa pri večjem otroku ali najstniku? Lahko naredimo popolnoma enako, a z malim trikom. Pod zadnjico mu podložite klinasto oblikovano blazino (ali brisačo). Malo truda pa je potrebnega tudi za poteg zadnjice nazaj, poglejte si v videu spodaj. Če otrok nima hernije v L5-S1 delu hrbtenice, je to popolnoma varna tehnika za uporabo.

IZOBRAŽEVANJE ZA VAŠEGA OTROKA ALI NAJSTNIKA

Za začetek se lahko udeležite brezplačne delavnice Gokhale metode, na kateri se boste seznanili z osnovami dobre drže. Če to že poznate oziroma že veste, da želite več, potem pa je za vas najbolj primerna možnost temeljni tečaj, ki traja 6 srečanj (individualno ali v majhni skupini). V sklopu tega se lahko pred tečajem udeležite tudi 20-minutnega brezplačnega posveta v živo ali preko spleta, ki je neobvezen in namenjen spoznavanju z otrokom ter vprašanjem. Pri tem otroku ali najstniku predstavim tečaj, možnost spremembe telesne drže in kakšne koristi mu lahko to prinese v življenju. Če se odločite za to možnost, spodaj v obrazcu interesa za tečaj v komentar dopišite: “Želim koristiti brezplačni posvet”. Seveda je tu dobrodošlo, da je vsaj eden o staršev prisoten ob otroku, ni pa nujno.

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!