Vaja dela mojstra!

Ljudje se učimo preko ponavljanja. Ponavljanje krepi vezja v možganih in oblikuje več nevronskih povezav, da tudi takrat, ko je naša volja najšibkejša, ne klonimo, ampak ostanemo predani veščini. Navada je železna srajca in vsi vemo, da je potrebna vztrajnost in odločenost, če želimo dosegati spremembo. V tem članku in tudi v letu 2020 vas želim spodbuditi k dvema ključnima vprašanjema:

  • Katere navade vam v življenju več ne služijo dobro?
  • Kako utrjevat tiste dobre navade, ki vas v življenju podpirajo, prinašajo več zdravja, zadovoljstva in notranjega miru?

V nadaljevanju so izpostavljenje ključne stvari, ki se jih “splača” vaditi in implementirati na področju zdravja hrbtenice in sklepov, da boste presegli bolečino v križu, vratu ali sklepih in bolje izkoristili potencial svojega telesa. Podane so tudi usmeritve, kako to spremembo dosegati!

Spreminjanje navad

Prvo, kar se je treba zavedati je, da učenje in utrjevanje novih večin dobre telesne drže zahteva odločenost in vztrajnost! Vedeti morate tudi, zakaj nekaj počnete. Je to zase, za svoje zdravje ali morda, da boste lahko v življenju bolj fizično aktivni s svojo družino in prijatelji? Ni pomembno, kaj je vaš zakaj, pomembno je, da ga imate. Potem lahko z vajo in vztrajnostjo dosežete vse!

Osnovne veščine dobre telesne drže

Ko začemo s preobrazbo telesne drže, najsi je razlog bolečina ali pa želja po boljšem izgledu in celotnem zdravju, je vedno najboljši začetek obisk brezplačne delavnice Gokhale metode. Tam se v živo spoznate z konceptom nam prirojene drže in osnovnimi tehnikami za varno in učinkovito vzpostavljanje nove drže in odprave bolečin:

  • vzravnanje sključenosti z zaokroženjem z rameni,
  • razteg in razbremenitev vratu,
  • krepitev gluteus mišic s hojo,
  • sedenje z raztezanjem, ki lahko do 8 ur na dan omogoči zdravo podaljšanje hrbta, razbremenitev pritiska na hrbtenjačo in boljše počutje.

Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo

Če ste brezplačno delavnico že obiskali, potem VADITE. Dobili ste čudovita orodja, ki delujejo. Ponovno poglejte videe v povzetku delavnice. Vadite postavitev vratu in ramen. Ponavljajte dobro sedenje, kadarkoli imate naslonjalo, ki ga lahko uporabite. Pri hoji stiskajte mišice zadnjice. Vadite, kadar lahko! In opazujte, kako to vpliva na vaše počutje in raven bolečine. V kolikor stvari niso popolnoma jasne ponovno obiščite brezplačno delavnico, preberite knjigo, se naročite na zasebni posvet ali pa pišite na email info@sabinablumauer.si in postavite vprašanje. Če nekaj ne deluje, je potrebno dodatno znanje ali pa manjša sprememba v tem, kar že počnete. Vztrajajte in poskrbite za zdravje svoje hrbtenice.

Napredne veščine za zdrav hrbet

Razteg hrbtenice, ki je narejen pravilno, nežno in konstantno je pri bolečinah v hrbtu najpomembnejši za odpravo težav. Po tem, ko osvojimo podaljšanje hrbtenice preko ležanja na hrbtu in sedenja v stolu za naslonjalom, so naše mišice pripravljene na krepitev in preoblikovanje.

Krepitev in preoblikovanje

Najbolj varen način krepitve mišic je notranji steznik, ki pomeni aktivno podaljšanje hrbta ob športni aktivnosti ali dviganju bremen. Bolj preprosta tehnika ojačanja notranjih trebušnih mišic je sidranje reber, kar je ključno za vse z bolečinami v ledveni hrbtenici. Napreden način krepitve mišic bi bila tudi aktivna uporaba stopal pri hoji in pa prepogibanje z ravno hrbtenico, pri čemer dobra izvedba izredno pomembna.

Preoblikovanje hrbtenice nazaj v J-obliko za katero smo kot vrsta zasnovani, sledi šele po tem, ko osvojimo razteg. “Najprej razteg, potem preoblikovanje” je ključno predvsem za vse s hernijo diska ali akutno bolečino. Najlažje novo obliko dosežemo s sedenjem brez naslonjala, spanjem na boku in s stanjem. V vseh teh položajih lahko izmojstrimo dobro postavitev medenice (rahlo antevertirana), ki je ključna za zdravo gibanje, telovadbo in zdravje notranjih organov. Več o tem se lahko naučite iz knjige ali na tečaju.

Drugačne rezultate lahko ustvarimo z drugačnim delovanjem

Šele ko začnemo delovati drugače (npr. vztrajno delati stvari, ki nas podpirajo, nam prinašajo zdravje), lahko vidimo drugačne rezultate. Preprosto povedano: “Naša ista rutina, iste misli in občutki ohranjajo isto stanje duha, ki izzove isto vedenje in ustvarja isto resničnost. Če hočemo torej spremeniti dolečen vidik svoje resničnosti (najsi bolečine v hrbtu ali kaj drugega) moramo misliti, čutiti in delovati drugače. Biti moramo drugačni, ko gre za naše odzive in izkušnje, postati moramo nekdo drug.”  (iz knjige Odvadite se biti to, kar ste).

Kako ohraniti naučeno znanje Gokhale metode?

Za najboljše pomnjenje in integracijo, je po opravljenem tečaju Gokhale metode zelo pomembno, da v roku 2 mesecev snov ponovimo, tako da npr. obiščemo obnovitveno uro. Na tak način poskrbimo, da naučeno znanje ostane živo in novi možganski vzorci aktivni. Naslednjo ponovitveno uro je priporočljivo narediti približno 3 mesece po prvi ponovitvi. Po tem se najbolje obrestuje ponovitvena 1-urna delavnica (refresher) ali privatna ura vsake pol leta.

Stik z učiteljem nas motivira in nam odgovori na vprašanja in dvome. Učitelj tudi opazi stvari glede telesne drže in gibanja, ki jih sami ne. Pomaga nam pri vzpostavljanju novih gibalnih vzorcev. Seveda pa se lahko ponavljanja snovi z malo volje lotite tudi sami s prebiranjem povzetkov lekcij ali knjige. Ključno pri vsem tem je utrjevanje novih navad, tistih, ki bodo vaše življenje naredile boljše.

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!