Nad bolečine v ledveni hrbtenici!

Bolečine v ledvenem in križnem delu hrbtenice so v naši družbi splošno razširjene in pogosto se jih ljudje lotavamo na ne-trajnosten ali celo škodljiv način. Ena ključnih tehnik, ki jih pri Gokhale metodi uporabljamo za zdravje spodnjega dela hrbtenice je tehnika, ki ji pravimo sidranje reber.

Poleg direktnega učinka na zdravje in razbremenitev medvretenčnih ploščic in celotne hrbtenice, nam ta tehnika pomaga do podaljšanja dolgih mišic v hrbtenici in krepitve trebušnih mišic.

Ključ je v podaljšanju hrbtenice!

Podaljšanje hrbtenice je najboljši način za začetek transformacije telesne drže. Namesto, da se poskušamo držati pokonci, dvigati rebra navzgor in jih odpirati, bomo veliko več zase naredili, če bomo rebra spustili in zasidrali navzdol. S tem os hrbtenice spravimo nazaj v vertikalno linijo in podaljšamo ter razbremenimo ledveno hrbtenico.

Gib spuščanja spodnjega roba reber navzdol je izoliran na prsni koš, naša rebra postavi v linijo s trebuhom, našo ledveno krivino pa zmanjša ter vretenca postavi nazaj v nam prirojen anatomski položaj.

Sidranje reber nam pomaga in nas vodi k dobri strukturni postavitvi telesa in razbremenitvi pritiska na diske hrbtenice. Omogoča nam nežno podaljšanje hrbtenice tekom celega dne in s tem odpravljanje in preprečevanje bolečin v hrbtu. Hkrati ta tehnika rešuje tudi problematiko škodljivih smernic stiskanja trebušnih mišic in sukanja medenice pod seboj, s katerimi dandanes stroka poskuša podaljševati ledveni del hrbta. Poglejte si še video prikaz:

Podaljšanje hrbtnih mišic

Sidranje reber učinkovito podaljšuje dolge hrbtne mišice in sosednje mišice v spodnjem delu hrbta. Dolge hrbtne mišice so skupina mišic (imenujemo jih tudi “erector spinae”), ki skrbijo za dolžino in rotacijo hrbtenice. Pri veliko ljudeh so te mišice zakrčene in skrajšane. To velja predvsem za tiste, ki imate navado “držanja pokonci” in ukrivljanja ledvene hrbtenice.

Razteg “erector spinae” mišic je ključen za dobro telesno držo in zdravo hrbtenico, hkrati pa vpliva tudi na kakovost našega dihanja in zmožnost polnega diha. Sidranje reber te mišice podaljšuje in jim s tem omogoča boljše opravljanje funkcije vzdrževanja telesne drže.

Krepitev trebušnih mišic

Na sprednji strani telesa ta tehnika poskrbi za krepitev trebušnih mišic. Za aktivacijo sidranja reber moramo uporabiti poševne trebušne mišice (musculus obliquus), ki jih lahko začutimo desno in levo pod rebri. Notranje in zunanje poševne trebušne mišice na tak način krepimo brez, da bi za to morali delati dodatne vaje.

Kaj pa ramena?

Ko zasidramo spodnja rebra navzdol se v zgornjem delu telesa pogosto pojavi občutek sključenosti v ramenih in vratu. Pri tem lahko sledite dvema smernicama:

1.) gib z rebri naj bo čim bolj izoliran na spodnji del prsnega koša;

2.) po tem, ko gib sidranja reber izvedete, zaokrožite še s svojimi rameni nazaj.

Želite še več?

Nadgradnja sidranja reber je vsekakor notranji steznik, ki je prijetna krepitev tebušnih mišic medtem, ko smo fizično aktivni (tek, kolesarjenje, hoja v hribe). Bistvo njegove uporabe je tudi, da pri dviganju bremen hrbtenico dobro zaščitimo pred poškodbami. Se želite naučiti kako?

Napisala: Sabina Blumauer, učiteljica temeljnega tečaja Gokhale metode