5 namigov za uspešno spremembo telesne drže

Mnogi od vas ste že prebrali kakšen moj članek, pogledali izobraževalni video, obiskali brezplačno delavnico, prebrali knjigo ali celo obiskali temeljni tečaj Gokhale metode. Koliko od naučenega in prebranega uporabljate, je odvisno od tega, koliko ste nove navade integrirali v svoj vsakdan.

Dejstvo je, da sprememba dolgoletnih slabih navad ni preprosta, zato tokrat pišem o tem, kako uspeti v tem premiku iz slabih navad telesne drže v dobre. O utrjevanju novih veščin sem že pisala (tukaj), tokrat pa podrobneje o celostnem PREMIKU! Za to potrebujete prave informacije, vztrajnost pri učenju, dobro integracijo novih navad v vsakodan, sem in tja kakšen opomnik in pa seveda zavedanje telesa. Več o vsem tem v nadaljevanju!

1# Prave informacije

Živimo v dobi, ko smo preobremenjeni z informacijami. Potrebujemo kar nekaj razsodnosti in intuicije, da prepoznamo, kaj za nas deluje in nam pomaga. Tudi glede tega, kako odpraviti bolečine v hrbtu lahko najdemo cel kup smernic, ki so si včasih tudi nasprotujoče. Lahko izberemo protibolečinsko tableto, maserja ali terapevta, ki za nas nekaj naredi ali pa smo sami aktivno vključeni v spremembo. To vsekakor obrodi največ rezultatov, kjub temu pa je treba imeti prave in dobre informacije, ki vodijo do opaznih sprememb.

Gokhale metoda ponuja znanje o primarni telesni drži, ki temelji na antropoloških študijah in anatomiji telesa. V nobenem primeru vas zato to ne sme voditi do nelagodja! Dobro ponotranjenje in razumevanje konceptov je zato ključnega pomena.

2# Kinestetično učenje

Vsako učenje je najbolj učinkovito, če ga razumemo mentalno, vidimo, slišimo ter spravimo v gibanje. Ko nekaj novega naredimo s svojim telesom, se učimo novih gibalnih vzorcev, ki tvorijo nove živčne povezave v naših možganih.

Pri učenju nove drže je ključna postopnost, dojemanje koncepta za konceptom, zmerno podaljševanje hrbtenice, zmeren razteg. Kaj to pomeni v praksi? Npr. naučimo se dobre postavitve vratu (glej izobraževalni video) in glavo zapeljemo nazaj, kolikor nam mišice dopuščajo. Pri tem ne bomo šli preko meje telesa, ampak bomo dan za dnem, teden za tednom, glavo spravljali v bolj optimalen položaj. Ne glede ali stojimo, hodimo, sedimo.

S tem ko se telo uči nove telesne drže, se mišice prilagajajo na nov položaj in se raztezajo ter krepijo. Vse to se dogaja, ko fizično delamo te male premike v svojem telesu.

3# Integracija, integracija in integracija

Primarne telesne drže se da naučiti hitro! V približno 9 urah se pod vodstvom inštruktorja naučite dobro držati 24 ur na dan. A seveda – to je šele začetek! Že med učenjem poteka ključen korak, ki se nadaljuje še tedne – vključevanje vsega znanja v svoj vsakdan. Kultiviranje novih navad.

Pokukajmo v moj vsakdan, da si boste lažje predstavljali. 😉 Nekaj ur na dan preživim za računalnikom. Stol v moji pisarni ima na naslonjalu vedno pripeto Stretchsit© blazinico, na katero se lahko naložim (enako v avtu), v bližini pa imam tudi klinasto blazino za takrat, ko želim sedeti brez naslonjala. V postelji imam malo več blazin, da si hrbet podprem in ga raztegnem ob dobri podpori, če zvečer berem. Ena od blazin je rezervirana za podporo kolen, ko spim na hrbtu.

Ko zjutraj vstanem in se pripognem, da sežem po nogavice, je to moj prvi prepogib v dnevu, ki ga naredim z ravno hrbtenico in rotacijo iz medenice. Ta pripogib sidra pravi občutek pripogibanja za cel dan, ki je pred menoj. Ko grem čez dan na sprehod v gozd, delček svoje pozornosti držim na aktivni uporabi zadnjice in iztegu zadnje noge.

Dobra drža je vpeta v moj dan ves čas in o tem ne razmišljam veliko. Sledim notranjemu vedenju, kompasu, ki ve, kako se držati v vsaki situaciji dneva. Ko enkrat telesu daš olajšanje dobre drže, ti jasno pove, ko tega ne spoštuješ in dobro VEŠ, ko se držiš slabo.

Skrivnost integracije je torej v sidranju delčka svoje pozornosti na OBČUTKU v svojem telesu.

4# Dnevni opomniki

Živimo v družbi, kjer se okoli 90 % ljudi drži slabo. Težko torej najdemo opomnik v zgledu okolice, razen če kot zgled vzamemo to, česa ne želimo početi. Pomemben nauk, ki mi ga je predal oče.

Včasih vidim koga na telefonu, ki vrat tako zelo poveša, da se linija vratu iz navpičnice spremeni v horizontalo. Avč. Takrat resnično potegnem svojo glavo nazaj, kot da bi s tem poskusila premakniti še njegovo. Malo za hec malo za res. Slabi zgledi so nam lahko dober opomin. Še en opomnik, ki ga sama rada uporabljam, je fotografija na steni moje pisarne ali pa pisk (opomnik) telefona vsako uro, ki me spomni na kakšnega od elementov dobre drže. Npr. “zasidraj rebra” ali pa “zaokroži z rameni”.  Imate še sami kakšno idejo? Napišite pod komentar in nam zaupajte, kakšne opomnike uporabljate in kaj za vas deluje.

1. Ko vidimo slabo držo in nas zaboli.

2. Dober zgled. Lahko tudi v knjigi.

3. Pisk ure, telefona ali listek na steni.

5# Zavedanje svojega telesa

Ko smo enkrat dobro držo s telesom osvojili in šli skozi položaje mnogokrat, potem zavedanje ni težko. Enostavno VEMO, ko se držimo slabo. V takih trenutkih je edina ključna stvar ta, da “se nam da” in se popravimo. To običajno zahteva 2-5 s naše pozornosti, kar res ni veliko. Telo pa bo hvaležno.

Ni pomembno kaj veste, pomembno je kaj uporabljate

Premik iz točke, ko nekaj vemo, smo že slišali, smo se učili … do točke, ko to resnično uporabljamo, je EDINI, KI ŠTEJE. Čisto nič vam ne koristi, če samo veste, da bi morali vrat držati drugače ali pa prepogib narediti z ravnim hrbtom. Šele, ko stvar integrirate v svoj vsakdan, ima informacija za vas tudi pravo vrednost. To seveda ni enostavno, je pa vredno svojega truda.

Upam, da ste v branju uživali in da vas je vsaj malo motiviralo za praktične premike in spremembo navad.

Napisala Sabina Blumauer

P.s.: Za podporo v znanju in kinestetičnem učenju sem vam na voljo na info@sabinablumauer.si.

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!