Povečanje mišične mase z Gokhale metodo

Tokrat se bomo posvetili tematiki krepitve mišic, ki je posledica pravilne uporabe svojega telesa v vsakodnevnih opravilih. Vsak, ki se je s principi Gokhale metode bolje seznanil, mu je poznano, da ob uporabi te metode vse mišične skupine pridobijo zelo veliko na svoji dolžini in moči. Ti rezultati so posledica dobre telesne drže pri sedenju, stanju, prepogibanju, hoji, itd. Dolžina in moč mišic pa sta ključna elementa za povečanje mišične mase.

Koristi povečanja mišične mase

Obstaja veliko razlogov zakaj povečati mišično maso, ki pomembno vplivajo tudi na procese staranja:

 • pomaga vam vzdrževati dobro telesno držo;
 • spodbuja moč kosti in zmanjša tveganje za oseoporozo;
 • gradi moč v mišicah in vezivnih tkivih;
 • povečuje vzdržljivost in moč, kar omogoči lažje opravljanje vsakodnevnih dejavnosti;
 • zmanjša tveganje za poškodbe in
 • spodbuja metabolizem.

Vpliv mišične mase na metabolizem

Dr. Peter Attia v svoji študiji izpostavlja, da “vzdrževanje mišične mase, sposobnost za gibanje in sposobnost za premikanje brez bolečin vsi prispevajo k daljši življenjski dobi in višji kvaliteti življenja” [1]. Poleg omenjenega je mišična masa izredno pomembna tudi za dober metabolizem v telesu.

Attia razlaga, kako se po obroku nivo glukoze v krvnem obtoku zmanjša le tako, da se glukoza uskladišči v jetra ali pa v mišice. Skladiščenje zalog glukoze v jetrih je omejno in majhno. Kapacitete mišic so vsekakor veliko večje. To je tudi razlika med ljudmi, ki so v dobri ali slabi formi. Večja mišična masa pripomore k lažjemu skladiščenju v mišice in zmanjšanju nivoja sladkorja v krvi. Kot že omenjeno, se mišična masa v telesu kaže kot dolžina in moč mišic.

[1] http://investorfieldguide.com/attia/

Ustvarjanje dobre dolžine mišic z uporabo Gokhale metode

S tem, ko vadimo Gokhale metodo imamo priložnost za podaljševanje in krepitev mišic v vsakodnevnih aktivnostih.

 • Prsne mišice podaljšujemo vsakič, ko zaokrožimo z rameni in jih postavimo v boljši položaj.
 • Dolge hrbtne mišice (Erector spinae) in mišice v spodnjem delu hrbta podaljšujemo, ko sidramo rebra.
 • Zadnje stegenske mišice (hamstrings) podaljšamo vsakič, ko se prepognemo iz bokov.
 • Meča in psoas mišica se podaljšujeta med drsečo hojo, ko peto zadržimo dlje časa na tleh.

Povečanje moči v mišicah s pomočjo Gokhale metode

Eden od rekov, ki ga učitelji temeljnega tečaja Gokhale metode pogosto uporabljamo je: “Uporabi svoje mišice in zaščiti svoje sklepe.” Medtem, ko aktivno ali pasivno podaljšujemo mišice v svojem telesu, določene mišice v telesu tudi krepimo.

 • Krepimo mišice zadnjice, predvsem mišico gluteus medius, kar se dogaja med drsečo hojo.
 • Krepimo globoke mišice trebuha: za sidranje reber (zaščito ledvene hrbtenice) uporabljamo poševne trebušne mišice (m. obliquus), za uporabo notranjega steznika temu dodamo še prečno trebušno mišico (m. transversus abdominis) in rotatorje trupa.
 • Vsakič, ko se prepogibamo brez, da bi ukrivili ramena naprej, krepimo robmbaste mišice (musculus rhomboideus) v ramenskem obroču. 
 • Kot dodatek k večjim mišičnim skupinam in mišicam, ki hrbtenico stabilizirajo, pri Gokhale metodi poudarjamo tudi pomen določenih manjših mišic. Na primer, aktivno se lotimo krepitve mišic, ki podpirajo stopalne loke in ledvičkasto obliko stopal!

Čudežni cikel izboljšanja telesne drže

V kolikor lahko v svojo tedensko rutino dodate trening krepitve mišic, lahko s tem veliko pripomorete k povečanju mišične mase. Povečanje mišične mase vam bo dolgoročno pomagalo vzdrževati telesno držo. Je odličen cikel samovzdrževanja. Primeri vaj za podaljševanje in krepitev mišic, ki podkrepijo zgoraj navedene primere, so navedeni v dodatku knjige Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih.

“Downtime training”

Esther Gokhale je dolgo uporabljala izraz “Downtime Training®”, s katerim je predlagala, da svoje telo (mišice) enostavno gradimo že z izboljšanjem telesne drže. Sedaj lahko razumemo, da ima ta beseda veliko globji pomen. Poleg grajenja mišične mase pomeni tudi krpitev kosti, zmanjševanje poškodb in izboljšanje metabolnih procesov.

Poiščite alumni tečaj v svoji bližini oziroma se vpišite na temeljni tečaj Gokhale metode, ki ga morda že nekaj časa ogledujete. Zelo veliko učencev Gokhale metode, ki imajo izredno dobre rezultate, se udeleži temeljnega tečaja celo večkrat ali pa se vmes večrat udeležijo tudi Brezplačne delavnice. Odlašanje z vadenjem Gokhale metode ni nekaj, kar bi si lahko privoščili – izboljšajte svoje zdravje in telesno držo že danes.

Vir članka in slik: GokhaleMethod.com / Prevedla in priredila: Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!