Je stoječe delo boljše od sedečega?

V zadnjem času se ljudje veliko sprašujejo kako narediti sedenje bolj znosno. Posamezniki se iz tega in drugih razlogov odločajo za stoječe delo z upanjem, da bo to bolje vplivalo na počutje in zdravje. V tem prispevku želim razjasniti dileme glede vprašanja ali je stoječe delo res boljše, kot sedeče in vam dati konkretne usmeritve s katerimi si boste lahko pomagali ter se odločili sami zase.

Prednosti stoječega dela

V medijih lahko prebiramo, da ima stoječe delo v pisarni veliko prednosti:

  • porabimo več kalorij, kar lahko zmanjšuje telesno težo
  • vodi v manj pogoste bolečine v hrbtu, vratu in križu
  • vodi do več energije, osredotočenosti, produktivnosti in manj utrujenosti

Te prednosti so tudi predmet raziskav in vsekakor imajo vrednost. Vendar pa smo do teh trditev lahko tudi kritični, saj pogosto lahko vidimo, da ljudje s stoječim delom (npr. v proizvodnji) izkušajo ravno toliko bolečin v hrbtenici ali pa še več. V resnici je veliko pomembneje od tega, da stojimo, to, kako ta položaj dosegamo. Večina ljudi v naši družbi ne zna dobro stati in sedeti. Torej ne gre za to ali stojimo ali sedimo temveč izključno kako to počnemo.

Stanje in sedenje je lahko izredno škodljivo

.

S sliko zgoraj vam želim približati dejstvo, kako je lahko stoječ položaj škodljiv. Pri gospodu na sliki lahko opazite, da svojo medenico oziroma boke potiska naprej. To obremeni sprednji del stopala in poveča tveganje za haluks valgus, vnetje živca, povešanje lokov stopala, trn v peti, itd. Potisk bokov naprej skrajšuje zadnje stegenske mišice in povzroča povečan pritisk na kolenski sklep, dimlje in celotno hrbtenico, predvsem pa njen spodnji del. Rame in vrat se posledično sključijo naprej. Tak položaj škoduje sklepom, mišicam in tkivu.

.

Zgornja slika prikazuje kako je lahko tudi sedenje škodljivo, kadar smo sključeni. Tudi tu lahko opazimo, da je medenica gospoda zvita pod telo. Zgornji del telesa je zato sključen naprej. Ligamenti v hrbtenici, medvretenčni diski in živčevje je zaradi take drže obemenjeno. Notranji organi so stisnjeni. Na anus in presredek se vrši povečan pritisk, za katerega nista zasnovana. Prsni in pljučni predel telesa je zaprt, omejena je tudi pretočnost snovi v roke. Tudi vrat lahko vidite, da je obremenjen. Taka telesna drža daje občutek teže življenja.

Stanje in sedenje je lahko izredno zdravo

.

Stoječ položaj je lahko tudi izredno koristen, če je naša drža pri tem dobra. Hči Esther Gokhale na sliki je lep primer tega. Ko je teža pravnana nad petami, so kolena lahko mehka in ne zaklenjena. Medenica je nagnjena rahlo naprej in postavljana v linijo s telesom, hrbtenica pa zložena v steber, ki se preko vratu širi proti nebu. Prsni predel je odprt. Tak telesni položaj znatno zmanjšuje tveganje za težave v stopalih, kolenih, kolkih in hrbtenici.

.

Ravno tako je lahko sedenje nekaj izredno koristnega, če je izvedeno na dober način. Na sliki lahko vidite ravno hrbtenico, ki sloni na dobro postavljeni medenici. Hrbtne mišice so sproščene in ni poskušanja “držati se pokonci”. Ko so mišice hrbta sproščene, se lahko z vsakim vdihom malo raztegnejo. Ti premiki ohranjajo dobro prekrvavitev  v telesu. Noge so rotirane navzven in s tem sklepi v dobrem anatomskem položaju za pretočnost krvi, limfe in energije.

1.korak: Izobrazba o tem kako pravilno stati ali sedeti

Sprememba iz sedečega v stoječe delo dolgoročno ne bo imela bistveno boljših rezultatov glede zdravja, če ne bo prišlo do primerne izobrazbe posameznika ali kolektiva o dobri telesni drži.

Ključni element dobrega stoječega položaja je teža telesa na petah, kar lahko storite že sedaj. V zgornjem delu telesa izredno pripomore sidranje reber (povezava do članka), zaokroženje ramen nazaj in poravnava vratu, česar se pri Gokhale metodi detajlno lotimo in osvojimo.

Ključni element dobrega sedenja je dobra postavitev medenice, pri kateri je zgornji rob nagnjen naprej. To je bistveno predvsem, če sedimo brez naslonjala. Seveda pa je sedenje s pomočjo naslonjala (povezava do delavnice)  lahko še lažje in omogoča položaj, v katerem smo lahko nameščeni dlje časa.

2. korak: Uvedimo gibalne odmore!

Ne glede na to, da se tekom celega dne in noči držimo in gibamo z dobro strukturno postavitvijo telesa, je dodaten razteg ali gibanje vedno dobrodejno. Včasih rabimo razteg specifične mišice, ki je tekom dneva ne raztegnemo. Včasih potrebujemo več kisika ali aktivno vadbo. V kratkem gibalnem odmoru si lahko vzamete 5 minut za: razteg telesa, krepitev mišic, razmiganje in povečanje prekrvavitve, umiritev preko dihalne vaje ali kratke meditacije, sprehod na zrak,… Ni potrebno veliko, da se počutje spremeni na bolje! Kratki gibalni odmori vedno dopuščajo tudi prostor za vašo lastno ustvarjalnost.

Povzetek članka

A) Bolj kot to, kakšen položaj pri delu zavzemamo, je pomembno kako ga zavzemamo. Naše telo je zasnovano za vse telesne položaje (sedenje, stanje, ležanje, hoja, prepogibanje, aktivno gibanje) in tudi več urno uporabo katerega koli od teh položajev!!! Pri tem pa je bistveno in ključno, da je telo postavljeno skladno z anatomsko in genetsko zasnovo človeške vrste.

B) Uporaba kratkih gibalnih odmorov med delom je zelo pomembna. Naše telo rabi razteg, krepitev, svež zrak. Kratek 5-minutni odmor vsake 2 ali 3 ure je odmor, ki si ga vsak lahko vzame. Če poterebujete malo usmeritve ali ideje, kako narediti dober gibalni odmor, je tu odlična video serija, ki vas lahko usmeri.

Ta aričanka je v prepogibu 7-9 ur na dan. Prepogibanje je lahko nekaj ekstremno zdravega za razteg in krepitev mišic. Enako velja za dorbo sedenje in stanje.

Ta afričanka je v prepogibu 7-9 ur na dan. Prepogibanje je lahko nekaj ekstremno zdravega za razteg in krepitev mišic. Enako velja za dobro sedenje in stanje.

Prijetno in ustvarjalno delo vam želim!  Sabina Blumauer

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!