Hoja – odlična telovadba!

Vsakdo ve, da je zdravo veliko hoditi. Nekaterim hoja pomaga do razbremenitve hrbtenice, drugim pa hoja žal poveča bolečine. V tem članku si bomo pogledali tisti vidik hoje, ki lahko vsakogar podpre, da iz hoje naredi še bolj zdravo dejavnost. Namig pa je podan tudi za vse tiste, ki vam hoja poslabša situacijo v hrbtenici in potrebujete nekaj konkretnega, da to poslabšanje preprečite.

Dobra hoja krepi mišice

Dečka na fotografiji desno imata izredno lepo razvite mišice zadnjice, še posebej gluteus medius mišico. Kako to, da je ta mišica pri njima tako dobro razvita? Od teka, plezanja? Lahko. Predvsem pa od popolnoma navadne hoje, ki je narejena dobro! Ta dva dečka uporabljata to mišico vsak korak. Pri 10.000 korakih na dan se to vsekakor pozna.

V bolj primarnih kulturah po svetu je znanje o uporabi telesa dediščina kulture. V sodobni družbi je prenos tega znanja okrnjen, zato so nam take fotografije lahko v navdih zmogljivosti in zasnove našega telesa.

Zakaj je moč gluteus medius mišice pomembna?

Srednja zadnjična mišica (m. gluteus medius) je izredno pomembna mišica za ohranjanje ravnotežja. Je tudi ključna mišica, ki jo starejša populacija mora okrepiti, da zmanjša nevarnost padcev in zlomov. Razvitost te mišice ima tudi druge pozitivne vplive na telo:

  • Uporaba te mišice med hojo povečuje bazalni metabolizem telesa, kar pomeni, da je odličen način rabe kalorij.
  • Kadar je gluteus medius močan, pomaga medenico postaviti v dober položaj (rahlo antevertiranost), ki je ključen za zdravje hrbtenice in notranjih organov;
  • Bolj, kot mišico med hojo uporabljamo, bolj jo krepimo in postajamo splošno bolj agilni (boljši v športih, odrivu, hitrosti, …)
  • Dobro razvita srednja zadnjična mišica pri padcu zaščiti našo trtico.

Aktivna uporaba srednje zadnjične mišice je najpomembnejši ključ zdrave hoje!

Najpogostejše napake glede hoje v sodobni družbi

Veliko ljudi se pri svoji hoji zanaša pretežno na štiriglavo stegensko mišico (latinsko musculus quadriceps femoris), kar povzroča napetost v tej mišici, hkrati pa ogromno ostalih težav z nogami in hrbtenico. Uporaba stegenskih mišic za hojo pogosto sovpada s tem, da je medenica potisnjena naprej. Če je medenica potisnjena naprej, ne moremo uporabljati mišic zadnjice, ki pa so motor naše hoje. To vrže iz ravnovesja celotno hrbtenico in postavitev notranjih organov. Žal je to tudi razlog za sključeno hojo ostarelih. Rešitev? Prepognimo se naprej v predelu medenice (drugi ključ zdrave hoje), zadnjico spravimo nazaj in jo začnimo aktivno uporabljati!

Bolečine v hrbtu med hojo?

Če se vam med hojo pojavljajo bolečine v hrbtenici, vas uporaba mišic zadnjice in rahel prepogib naprej lahko podpre. Pred tem pa je za vas ključno aktivno podaljšanje hrbta s pomočjo trebušnih in hrbtnih mišic.  Lahko, da vam bo zadostovalo že sidranje reber, v nasprotnem primeru pa vsekakor priporočam tehniko Gokhale metode, ki ji rečemo notranji steznik. O notranjem stezniku preberite članek, ki lepo pojasni, kaj je to in kako ga uporabljati: članek.

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!