Telovadba skozi oči dobre drže

Vsi, ki ste malo spoznali Gokhale metodo veste, da to ni telovadba, ampak način življenja in izbira dobre telesne drže 24 ur na dan. Kljub temu da primarna telesna drža poskrbi za prekrvavitev telesa, krepitev in raztezanje mišic čez celoten dan pa je vsekakor priporočljivo imeti trenutke za šport in rekreacijo. Seveda s strukturo na svojem naravnem mestu!

Šport in gibanje pospešita naš srčni utrip, poskrbita za kardiovaskularno zdravje in vsak lahko prizna, da se po športu človek enostavno počuti bolje. V svoji tedenski online telovadbi (vadba BBB – za hrbet, zadnjico in trebuh) se osredotočam na nekaj ključnih principov pri vadbi, ki vam jih želim v tem članku predstaviti, da bo vaše gibanje postalo boljše in, da zmanjšate tveganja za poškodbe.

Kako je vadba lahko bolj “varna”?

Skozi oči Gokhale metode in primarne telesne drže je nekaj ključnih principov, ki jih je treba pri športu upoštevati, če želimo ohraniti zdravje sklepov in preprečiti bolečine v hrbtu. Pomembna je:

  1. Usmeritev stopal, kolen in stegnenice za 10-15 stopinj navzven (nam naravno) in vzdrževanje iste smeri kolen in stopal med aktivnostjo;
  2. Vzdrževanje J-oblike hrbtenice, ki vključuje vsaj sidranje reber in antevertiranost medenice;
  3. Vzdrževanje odprtosti prsnega koša in poravnanega vratu;
  4. Uporaba notranjega steznika oziroma mišic trebuha in hrbta za aktivno podaljšanje hrbtenice med športom ali telovadbo.

Principi v akciji!

Sedaj, ko principe poznamo, pa si jih poglejmo še v akciji! Za vas sem pripravila primer preproste vadbe, primerne za začetnike in tudi vse z blagimi bolečinami. Namenjena predvsem krepitvi in podaljševanju hrbtnih mišic.

Zakaj so principi dobre drže tako pomembni?

Vsi ti principi nam pomagajo predvsem pri preprečevanju poškodb in bolečin v hrbtu ter sklepih. Našo vadbo naredijo koristno namesto škodjivo. Do škodovanja namreč pride takrat, ko telo dodatno obremenimo, medtem ko naša struktura ni na svojem mestu (več o tem sem pred kratkim pisala -> tu).

Morda se sliši uporaba vseh omenjenih principov kompleksna. Ko smo se prvič učili hoditi, tudi ni bilo preprosto, kajne? Ampak korak za korakom se da vsega naučiti. Ravno tako lahko že uporaba enega od principov zelo pomaga pri izboljšanju kakovosti gibanja in izkoristku vadbe za telo. Nekaj pozitivnih vplivov dobre drže na agilnost (med hojo, stanjem, dviganjem bremen, pripogibanjem) sem predstavila tudi v članku “Povečanje mišične mase z Gokhale metodo”.

Vadba, ki upošteva anatomijo telesa

Vsak teden se v zaprti Facebook skupini posvečamo prav temu, o čemer pišem v tem članku. Če vas je primer zgornje vadbe pritegnil, potem lahko svojo potrebo po telovadbi potešite s pridružitvijo TUKAJ. Ostanite aktivni tudi pozimi, vsaj 3x na teden si privoščite gibanje in naj vam zdravje dobro služi!

Napisala Sabina Blumauer

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!