Stari ste toliko, kot je stara vaša hrbtenica!

»Stari ste toliko, kolikor je stara vaša hrbtenica,« pravi starodavna modrost, ki še kako poudarja, da je za pravilno delovanje celotnega telesa potrebna prav zdrava hrbtenica. Sodobni način življenja pri veliko ljudeh vključuje veliko sedenja, predvsem nepravilnega, premalo gibanja, stres in pomanjkanje časa. Vse to lahko privede do ukrivljenosti, ukrivljena hrbtenica pa posledično do dolgotrajnih bolečin.

hernija vratne hrbtenice

Kaj sestavlja hrbtenico?

Hrbtenica ima 33 vretenc, in sicer 7 vratnih, 12 prsnih in 5 ledvenih vretenc ter 5 zraščenih križnih vretenc in 3 do 4 zraščena vretenca, ki tvorijo trtico. Vretenca hrbtenice so nameščena ena na drugo, tako da formirajo spinalni kanal. Med seboj so povezana z vezmi, med njimi pa se nahaja medvretenčna ploščica oziroma disk. Vsak disk je sestavljen iz vezivnega obroča in želatinastega jedra.

Medvretenčne ploščice imajo tri glavne funkcije, in sicer delujejo kot blažilniki pri gibanju, kot trde vezi, ki držijo vretenca skupaj in kot hrustančni sklepi, ki omogočajo rahlo gibanje hrbtenice. S staranjem in v primeru, da se medvretenčna ploščica poškoduje ima to za posledico nekatera resna bolezenska stanja, pogosto pa tudi dolgotrajno bolečino.

Hernija vratne hrbtenice

Razlogov za nastanek hernije vratne hrbtenice je mnogo, najpogostejši med njimi pa so: dolgotrajna mehanska preobremenitev oziroma dolgotrajna slaba drža vratu, staranje, slabša presnova v diskih, genetska nagnjenost, zelo pomembno vlogo pa igra tudi življenjski slog.

Hernija vratne hrbtenice je poškodba medvretenčne ploščice, ki se sicer lahko pojavi kjerkoli vzdolž hrbtenice. Sam proces herniacije se prične s tem, da se v želatinastem delu diska zmanjša hidracija ali pa pride do razpok v vezivnem obroču. Skozi te razpoke začne uhajati želatinasto jedro, posledično pa se medvretenčna ploščica izboči. Simptomi so posledica pritiska izpadle želatinaste sredice na hrbtenjačo ali živce, ki na tem mestu iz nje izhajajo.

ukrivljena hrbtenica

Simptomi hernije vratne hrbtenice

Kot smo že omenili, so simptomi odvisni od tega, kje in v kakšni meri je do hernije prišlo. Če herniacija želatinaste sredice ne pritiska na živec, bo pacient izkusil le blago bolečino v hrbtu ali pa tega sploh ne bo čutil. V nasprotnem primeru pa bo pacient občutil hujšo bolečino, otrplost, mravljinčenje in šibkost mišic v območju oživčenja prizadetega živca.

Hernija vratne hrbtenice lahko povzroči kompresijo živcev cervikalnega oziroma vratnega dela hrbtenjače, kar povzroči topo ali ostro bolečino v vratu ali rami. Bolečina se lahko širi v roko in prste, spremljata pa jo lahko oslabelost mišic ali mravljinčenje vzdolž rok. Določene pozicije vratu lahko bolečino omilijo ali poslabšajo.

Je nujen obisk zdravnika?

Obisk zdravnika je potrebno opraviti nemudoma v primeru pojava naslednjih simptomov: huda neznosna bolečina, mravljinčenje celotnih rok, oslabelost mišic rok ali celo nezmožnost premikanja udov ter drugi nevrološki simptomi, ki so nastali nenadno.

poškodba hrbtenice

Vzrok bolečin v hrbtenici so tudi poškodbe

Na poškodbe vezi in zlom vretenc moramo pomisliti zlasti pri padcih na hrbet, glavo, zadnjico in noge, pri močnih udarcih v glavo ali neposredno v hrbtenico, poškodbe vratne hrbtenice pa lahko povzročijo tudi nenadni močni sunki glave.

Poleg natega in pretrganja močnih medvretenčnih vezi lahko pride do izpaha vretenca in zloma telesa vretenca ali koščenega loka, odrastkov vretenc. Znaki in simptomi poškodbe so lahko prikriti, zato jih ne spoznamo ali jih celo spregledamo, zlasti če ima poškodovanec še druge poškodbe ali kadar je nezavesten.

Do zlomov, izpahov, zdrsov vretenc najpogosteje pride pri padcih na glavo (skok v prenizko vodo), hrbet (padec z višine, drevesa, strehe…), zadnjico in noge, prometnih nesrečah, športnih aktivnostih, zaradi dolgo trajajočih prisiljenih položajev… Razlogi pa so lahko tudi notranjega izvora, in sicer degenerativne spremembe hrbtenice in vretenc, dedne in prirojene spremembe, avtoimune bolezni in tudi tumorji, ki morebiti pritiskajo na del hrbtenice.  V vsakem primeru je potrebno bolečino do odkritja vzroka zanjo, jemati izjemno resno.

V primeru ne-operativega pristopa je izboljšana pozicija glave in vratu eden ključnih dejavnikov za uspešno naravno odpravo bolečin, saj dekompresija vratne hrbtenice pozitivno vpliva na poškodovane strukture in stisnjene diske.

PREBERI VEČ: Degenerativne spremembe v sodobni družbi