Bolečine v zgornjem delu hrbta

Hrbtenica sega od lobanje do križnice in predstavlja glavno oporo našemu telesu. Sestavljajo jo posamezna vretenca, ki so med seboj povezana s sklepi, vezmi in medvretenčnimi ploščicami. Ker hrbtenica ni fiksirana, se lahko sklanjamo, obračamo, nagibamo in v splošnem omogoča gibanje celega telesa. Skozi srednji votli del hrbtenice potekajo hrbtenjača in živci, ki izhajajo iz hrbtenice med izrastki vretenc.

Včasih ob poškodbi, staranju ali vnetju pride do stisa teh živcev, kar pa posledično povzroča hudo bolečino na mestu spremembe. Bolečina v zgornjem delu hrbta je pogost vzrok za obisk osebnega zdravnika. Bolečine se pri težavah z vratno hrbtenico širijo v zatilje in vzdolž zgornjih okončin, bolečine v hrbtu se lahko pojavijo tudi ob vdihu in izdihu. Ob težavah z ledveno hrbtenico pa se lahko širi v spodnje ude.

sesedanje hrbtenice

Kaj se skozi leta dogaja z našo hrbtenico?

Bolečine v vratu in zatilju so drugi najpogostejši vzrok za obisk družinskega zdravnika, v splošnem pa je bolečina v hrbtenici najpogostejši razlog za obisk osebnega zdravnika. S staranjem se namreč dogajajo različne spremembe, ki povzročijo bolečino. Velik dejavnik sprememb pa ni le staranje, ampak tudi izredno slaba telesna drža in posledično splošna stisnjenost hrbtenice, ki smo ji priča v sodobni družbi.

Drobni sklepi ob hrbtenici se obrabijo, hkrati pa se spreminjajo tudi medvretenčne ploščice. Takrat pride do t.i. sesedanja hrbtenice, saj se medvretenčne ploščice tanjšajo. To dogajanje povzroča bolečino v prizadetem delu hrbtenice, lahko pa povzroči tudi okvaro živcev in ob tem širjenje bolečine v roke, noge ali celo na več mest in lahko tako občutimo bolečine v hrbtu že ob vdihu.

Bolečina v zgornjem delu hrbta je v veliki večini primerov posledica sedečega načina življenja, ki pogostokrat povzroči sesedanje hrbtenice. Drugi razlogi pa so tudi različne poškodbe in starostne spremembe. Vrat, zatilje in ramenski obroč so pogosto napeti, ko se soočamo s stresom. Če teh mišic ne uspemo ustrezno sprostiti, se tovrstna napetost prične stopnjevati. V veliko pomoč pri temu so lahko vaje za križ in hrbtenico.

Kaj je vzrok bolečine v zgornjem delu hrbta?

Kar četrtina ljudi na svetu se vsaj enkrat letno sreča z bolečino v hrbtenici. Kot smo že omenili, so najpogostejši vzroki bolečine v zgornjem delu hrbta ravno sodoben način življenja, kamor sodijo veliko sedenja na slab način in premalo gibanja, neustrezna drža in hoja, kar pogosto vodi do sesedanja hrbtenice. Hkrati pa je bolečina lahko tudi posledica neprimernega vzglavnika, neprimerno ležišče, padci, udarci, poškodbe, hernija, prekomerna telesna teža, stres in posledična zateglost vratnih mišic.

Pametno je dobro razmisliti o vzroku in se potruditi, da ga odpravimo. Zgolj blaženje bolečine nam na dolgi rok namreč ne bo kaj prida pomagalo, saj se bo prej kot slej ponovila in vrteli se bomo v začaranem krogu ter čutili celo bolečine v hrbtu ob vdihu.

bolečine v hrbtu ob vdihu

Pri bolečini v zgornjem delu hrbta si pomagajmo sami!

Bolečino v sklepih vedno lajšamo po načelu z angleško kratico RICE, ki pomeni rest – počitek, ice – hlajenje, compression – kompresija in elevation – dvig okončine. V primeru hrbtenice bomo uporabili le prvi dve. Počitek je definitivno najpomembnejši korak pri obvladovanju bolečine v zgornjem delu hrbta. Dobrodejen vpliv na hrbtenico pa ima kombinacija zelo blagega raztega hrbtenice, ki razbremeni stisnjene strukture, in hkrati počitka. Večje bolečine v zgornjem delu hrbta lahko lajšamo tudi s pomočjo protibolečinskih sredstev.

Počitek ne sme biti dolgotrajen, namreč takoj ko se dotični predel umiri se je potrebno vrniti k normali gibljivosti, pri čemer je  ključno, da ohranjamo dobro držo vratu. Vrat mora biti vzravnan in brada rahlo približana prsnici. Vajam, ki pretirano krivijo vrat v različne strani, se je bolje izogniti. Vztrajate pri vajah, ki so zmerne in pri katerih se počutite dobro, vrat je namreč občutljiv in nobeno pretiravanje mu ne bo koristilo.

Pri postavljanju vratne hrbtenice v dober položaj pa bodite vztrajni in se zavedajte, da se bodo učinki pokazali skozi čas in tako preprečili sesedanje hrbtenice. Že od samega začetka pa je pomembno da mesto tudi hladimo, če je to nekaj kar čutite, da vam pomaga. Hlajenje namreč v splošnem zmanjšuje vnetje, posledično pa tudi bolečino.

Ko odpravimo akutno bolečino, je pomembno da poskrbimo tudi za zdrav način življenja in če se le da odstranimo vzrok, ki je bolečino v zgornjem delu hrbta povzročil. Ustrezno prilagodimo delovno okolje, v katerem preživimo večinski del časa. Prilagodimo si stol, ekran računalnika si namestimo vzporedno z predelom oči, pazimo na pravilno držo pri sedenju. Najbolj učinkovito pa je, da poskrbimo, da je hrbtenica pri sedenju stalno v blagem raztegu in dobrem položaju.

Prav tako poskrbimo, da vsako uro vstanemo in se razgibamo. Poleg periodičnega gibanja med delovnim časom, pa lahko za zdravje hrbtenice poskrbijo tudi dobra telesna drža izven pisarne in dodatne vaje za križ in hrbtenico, ki jih lahko izvajate v popoldanskih urah med prostim časom.