Kako telovaditi, da nam koristi namesto škoduje?

Vidite naslovno fotografijo? Morda se vam na prvi pogled gospodična zdi gibčna in zdrava, pa vendar hrbet krivi iz napačnega predela in s tem tvega poškodbe!

V svetu rekreativnega športa je veliko pomanjkanje znanja o varni izvedbi gibov. Za vse, ki ste radi aktivni in zdravi, sem zato napisala članek, s katerim boste pridobili več razumevanja in znanja o trajnostnem gibanju. Naj vas to vodi v boljše gibanje in manj bolečin v sklepih in mišicah.

Dobra struktura je VSE! 

Dobra struktura se nanaša na dobro postavitev kosti in mišic. Brez dobre strukture telesa oz. dobre telesne drže lahko vsaka dodatna obremenitev telesu povzroči škodo. Kaj to pomeni? Naj vam podam nekaj primerov!

  • Tek s koleni na x (kolena zvrnjena na noter) zelo obremeni sklep kolena in kolka in povzroča obrabo, s časom bolečino.
  • Dviganje uteži z odpiranjem sprednjega dela prsnega koša lahko poškoduje ledveno hrbtenico, kar vodi v bolečino.
  • Klasični trebušnjaki stiskajo diske in preveč raztezajo ligamente, kar lahko povzroča mikro poškodbe v hrbtenici. To velja tudi za predklone in vse vaje, kjer hrbet ukrivimo v eno ali drugo smer. 

Na vse to vsekakor IMAMO VPLIV in z dobrim znanjem lahko vsak skelet spravimo bližje svojemu naravnemu mestu. To pa je osnova, da se poškodbam lahko izognemo in se gibamo trajnostno in brezskrbno.

Primeri napak pri vadbi oz. priložnosti za izboljšave! 

Poglejmo si še nekaj primerov, kjer ljudje z dobro vero nezavedno škodujemo tkivom in strukturam telesa!

Ko telovadimo, hrbtenico pogosto poskušamo raztegniti s tem, da se krivimo (naprej ali nazaj) namesto, da bi jo podaljševali vertikalno.

Druga izredno pogosta napaka je dviganje reber (vidno na sliki). Pri tem rebra skočijo ven iz linije s trebuhom, ledvena hrbtenica pa se krivi, preobremeni in potencialno poškoduje.

Skoraj ne boste videli kolesarja z ravno hrbtenico in dobro postavljeno medenico! Na kolesu pogosto trpi ukrivljen križ, hrbet in vrat. Nekateri kolesarji skupaj potiskajo tudi kolena, kar ogroža hrustanec kolen in kolkov.

Velika razlika je v tem, od kod delamo prepogib nazaj! Ali to počnemo iz ledvene hrbenice (L2-L4), kot dekle na fotografiji, ali pa iz dna hrbtenice (L5-S1), kar je za naše telo naravno in kar počnejo dobri jogiji. Disk v predelu L5-S1 je namreč klinaste oblike in zasnovan za pregib.

Tudi o klasičnih trebušnjakih bi lahko veliko pisali. Skupno klasičnim vajam na tleh je ustvarjanje napetosti v vratu in krepitev preme trebušne mišice namesto veliko pomembnejših globjih plasti mišic trebuha (poševne mišice in prečna mišica trebuha).

Osnove dobre vadbe

Pri osnovah dobre vadbe vsekakor sama vedno izhajam iz principov primarne telesne drže, saj so trajni in delujejo. Principi dobre postavitve telesa, ki veljajo pri stanju, prepogibu, hoji, teku, itd., so tisti temelj s katerim lahko varno krepimo telo.
.
Rednost vadbe in mentorstvo pri izvedbi vaj se mi zdi ključno za uspeh. S sezono 2020/2021 se mi zato lahko na novo pridružite na izredno ugodni in dostopni tedenski vadbi krepitve trebuha, zadnjice in hrbta, ki temelji na ohranjaju zdravja sklepov in odprave bolečin. Kljub temu, da vadba poteka v Ljubljani, se je lahko priključite tudi ONLINE (preko zaprte facebook skupine) od koderkoli po svetu. Super, ane? 🙂  Lepo vabljeni, da nekaj naredite zase in se naučite novega.
.

Čas zase in rutine, ki nas podpirajo pri zdravju!

S septembrom se začne povečani tempo – šola, konec dopustov, novi tečaji, izobraževanja. Znotraj povečane aktivnosti je nujen čas, ki ga namenimo samo sebi in svojemu zdravju. Izberite dejavnosti, ki vas spodbujajo k dobri skrbi za svoje zdravje, k umirjenosti in notranjemu ravnovesju. 
.
Napisala Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode, coachinja, terapevtka.
.

Nekaj super uporabnih stvari, ki so del tedenske vadbe, delim v sledečem videu, ki je vsekakor vreden svojega časa.

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!