Nevtralen položaj medenice ali prsnega koša?

Mnogo spodbud lahko slišite k temu, da daste medenico v nevtralen položaj, zato da hrbet raztegnete! Po smernicah nekaterih to pomeni »stisni trebuh« ali »stisni zadnjico«. Po smernicah drugih to pomeni, da je zgornji rob medenice raven ali pa spredaj malo nižje kot zadaj. Kaj je prav, kaj je narobe? Vabim vas, da se raje vprašate, kaj je za človeško anatomijo telesa naravno in kako to dosegati čim bolj sproščeno.

Antevertiran položaj medenice

Nam naraven je rahlo antevertiran položaj medenice. Pika. Če to v vašem besednjaku pomeni nevtralno, potem govorimo o isti stvari. Dejstvo je, da se v hrbtenici naravno dogaja krivina v L5-S1 predelu, ki križnico usmeri iz vertikalne linije rahlo nazaj (»repek nazaj«)! Poglejte fotografijo, da boste bolje razumeli te besede. Pri tem lahko opazite, da je celotni ledveni del, ki se nahaja nad L5-S1, naravno izravnan.

Sindrom “račke”

Včasih lahko vidimo ljudi, ki jim zadnjica štrli nazaj. Običajna diagnoza je preveč krivine v hrbtu in posledično bolečine. Kadar zadnjico potiskamo nazaj, se to dogaja iz ledvene hrbtenice (nekje med L1 in L5), kar spravlja ledveno hrbtenico v stres in bolečine.

Zavedajmo se, da je zelo pomembno, da zadnjica je zadaj! Ampak enako je pomembno je vedeti, v katerem delu hrbta se ta krivina mora zgoditi! Ne želimo ledvene krivine, ampak krivino v točno specifičnem stiku med ledveno in križno hrbtenico (L5-S1). In do te krivine nikoli ne bomo prišli s potiskanem zadnjice nazaj.

Dekle na zgornji sliki potiska svojo zadnjico nazaj, kar krivi njeno ledveno hrbtenico. Običajno navodilo strokovnjakov je stisni trebuh, stisni zadnjico. To pa v resnici ne reši težave.

Kaj je rešitev?

Spravljanje medenice v »nevtralen« položaj zagotovo ni nekaj, kar bi bilo najbolj optimalno, glede na to, da smo zgoraj videli, da nam je naraven rahlo antevertiran položaj. Rešitev, ki jo ponuja Gokhale metoda je učinkovita, trajna in brez škodljivih posledic, ki jih lahko ima dajanje medenice v nevtralnost. Sidranje reber izravna ledveno hrbtenico, jo raztegne, zadnjico pa pusti tam, kjer mora biti. To odpravi bolečine v hrbtu in prinese olajšanje. O sidranju reber sem že napisala članek, ki ga toplo priporočam (tukaj), nekaj več besed pa še v nadaljevanju.

Sidranje reber v linijo s trebuhom

Prsni koš je v pri vseh starih kulturah in majhnih otrocih v »nevtralnem položaju«, ki ga lahko opišemo s tem, da se spodnji del reber nadaljuje v linijo trebuha. V naši družbi pogosto vidimo, da rebra štrlijo ven. Zakaj to ni dobro? Dvig reber poškoduje medvretenčne ploščice oz. diske ledvene hrbtenice. Do poškodbe lahko pride v ramenih in rokah, ko jih na tak način dvigamo v zrak ali telovadimo. Napetost v takem položaju naraste tudi v vratu.

Na sliki lahko vidite 2 primera drže, kjer dekleti dvigujeta spredaj rebra, kar krivi ledveno hrbtenico. Na desni strani pa vidite prikaz tega, kako so rebra v liniji s trebuhom, kar ledveni del hrbta izravna.

Kaj pa naj sedaj storim z medenico?

Ko svoj prsni koš postavljamo bolje in hrbtenica na tak način dobi dolžino, šele potem se pri Gokhale metodi lotimo spremembe postavitve medenice. To je najbolj enostavno dosegati pri sedenju (preberite članek o tem, kako), pri ležanju na boku ali stanju. Metoda nas uči, kako pri vsakem od teh položajev medenico nagniti brez potiskanja nazaj. Svoj čar pa ima tudi hoja, kjer z aktivacijo glutealnih mišic spodbujamo boljši naklon medenice.

Torej …, če povzamemo!

Namesto da hrbtenico popravljate in ravnate s premikanjem medenice, raje to neredite s premikanjem prsnega koša. Hrbtenica vam bo hvaležna. Kako se tega naučite? Lahko iz spodnjega videa ali pa obiščite brezplačno delavnico, kjer se vedno učimo tudi sidranja reber. Srečno!

Napisala Sabina Blumauer

P.s.: Za podporo v znanju in kinestetičnem učenju sem vam na voljo na sabina@gokhalemethod.com

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!