Kako stati brez bolečin?

Če veliko stojite, se morda soočate z bolečino v križu, drevenenjem v nogah, težavami s stopali, koleni ali kolki. Stanje je nekaj, na kar smo kot vrsta prilagojeni. Ravno zato nam v nobenem primeru ne bi smelo povzročati težav! Zakaj torej boli, če dolgo stojite? Zakaj občutite nelagodje v križu ali mravljinčenje nog ter napetost v ramenih in vratu? Razlog je najpogosteje v slabi telesni drži, saj počnemo veliko napak, ki naše telo spravljajo v težave.

Napake, ki jih počnemo

Najprej si poglejmo 3 napake, ki jih počnemo pri stoječem položaju, v nadaljevanju pa 3 rešitve, kako jih odpraviti.

  1. Najpogostejša napaka, ki jo počnemo, je, da boke in težišče potiskamo naprej. To prekine pretok krvi, živčnih poti in limfe skozi dimlje, zvrne organe trebušne votline iz ravnovesja, obremeni križ,  kolena in prednji del stopala. Posledica so lahko težave s stopali (bolečine, haluks), mravljinčenje v nogah, kratke zadnje stegenske lože, itd.
  2. Druga napaka je, da noge v kolenih zaklenemo (popolnoma iztegnemo), kar močno obremeni sklepe.
  3. Pogosto se v ramenih sključimo in obremenimo vrat, kar je posledica nepravilne postavitve medenice in potiskanja teže naprej.

Te napake lahko vidite pri Brianu (slika), preden se je lotil preobrazbe svoje drže.

1. Prenesite težišče nad pete

Zelo veliko boste za svoje telo naredili, če boste uporabili svojo petnico za nošenje teže. Ko stojite lahko z rahlim prepogibom v bokih (prepognite se malo naprej) spravite težo nazaj na pete. Pri tem je pomembno, da občutite stabilnost in da boki niso potisnjeni naprej. Položaj je torej stabilen, skoraj malo športen, vendar sproščen. Gre?

2. Zmehčajte svoja kolena

Naslednji korak je, da se prepričate, ali so kolena zmehčana. Še vedno vam lahko uspe, da kljub težišču nad petami, kolena zaklenete oziroma popolnoma iztegnete. To bi pomenilo, da se v bokih niste rahlo prepognili in jih še vedno potiskate naprej. Želite torej mehkobo v kolenih, mehkobo v dimljah. Pomembno je tudi sledeče: “Kadar kolena zmehčamo to ne pomeni, da jih pokrčimo!” Noge torej iztegnite, ampak zmehčajte.

3. Poravnajte ramena in vrat

O tehniki zaokroženje z rameni in podaljšanje vratu sem pisala že večkrat. Več o vratu si lahko preberete v članku Bolečine v vratu: vzroki in rešitve, kjer je opisano, kako vrat poravnati. Če povzamem: potegnite glavo nazaj nad linijo hrbtenice in vrat zadaj podaljšajte.

Glede ramen je najbolj trajno, če z vsako zaokrožite nazaj. Pri tem je zelo pomembno, da se vaša rebra ne dvignejo. To boste lažje dosegli, če boste gib zaokroženja res naredili izolirano, z vsako ramo posebej. Esther Gokhale v sledečem videu res lepo prikaže, kako to narediti.

Stanje je priložnost za kultiviranje J-oblike hrbtenice

J-oblika hrbtenice je tisto, za kar smo zasnovani in je zelo drugačna kot oblika I, C ali dvojni S. Zadnjica torej želimo, da pri stoječem položaju stoji zadaj za linijo hrbtenice, česar nikakor ne dosežemo s tem, da “rit” potisnemo nazaj. Ta nam naravna J-oblika hrbta, je ključ do zdravja diskov in celotne hrbtenice.

Pri Gokhale metodi J-obliko hrbtenice najbolj kultiviramo pri spanju na boku in sedenju brez naslonjala (več informacij o tem najdete v knjigi Rešite se bolečin v hrbtu v 8 korakih). Ko se postavimo v pravilen položaj in medenico sprostimo na svoje mesto, se fleksibilnost sklepa L5-S1 počasi povečuje. Ravno tako je tudi stoječ položaj odlična priložnost za pridobivanje dobre oblike hrbta. Za varno učenje priporočam knjigo, zasebni posvet ali tečaj.

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!