Bolečine v vratu: vzroki in rešitve

Napetost in nelagodje v vratnem delu hrbtenice je pogosta nadloga tako pri odraslih kot pri najstnikih. Do bolečin najpogosteje pride zaradi prisilne drže vratu pri delu in pri uporabi elektronskih naprav (računalniki, mobilni telefoni, tablice,..). Do bolečin lahko vodi tudi poškodba, nepravilni gib med obremenitvijo, slab položaj vratu med spanjem, itd. Ne glede na vzrok bolečine je učinkovita rešitev pravilna anatomska postavitev vratu in razbremenitev pritiska na diske hrbtenice, čemur se podrobno posveča Gokhale metoda. Tekom članka bomo ozavestili kakšne napake počnemo glede postavitve našega vratu ter kako lahko težave enostavno zmanjšamo in odpravimo.

Sključenost vratu, kot temeljni vzrok težav

Eden glavnih vzrokov za bolečine je slaba postavitev vratu tekom dneva in noči. Vsakič, ko glavo potiskamo naprej, izven vertikalne linije hrbtenice, se poveča pritisk na hrbtenico (diske, živčevje), mišice in ligamente. Nepravilna obremenitev hrbtenice lahko povzroča stisk diskov v hrbtenici in potencialno pritisk diskov na hrbtenične živce. Hkrati se s potiskom glave naprej vzpostavi neravnovesje v mišicah ter vezivnem tkivu v vratnem predelu. Mišice se posledično lahko zakrčijo, vnamejo in bolijo.

Slaba drža vratu.

Dobra drža vratu.

Sključenost glave nepravilno obremenjuje sklepe hrbtenice in mišice, kar povečuje možnost obrabe, bolečin in vnetnih stanj. Učinek ni le estetski in vizualni (kot vidite na levi sliki zgoraj), temveč dolgoročen in večplasten. Posledica slabe drže vratu so lahko glavoboli, zmanjšana prekrvavitev možganov in s tem omejena koncentracija. Postavitev vratu vpliva tudi na glasilke.

Zaležanost vratu tekom noči

Pri spanju na boku lahko pride do bolečine v vratu, če glava in vrat nista dovolj podprta in se vrši razteg na trapezasto mišico.

Pri spanju na hrbtu lahko pride do bolečin zaradi blazin, ki so anatomsko oblikovane. Take blazine lahko pritiskajo na vrat in vzpostavljajo povečano vratno krivino, kar lahko povzroča težave. Obe težavi se da dobro odpraviti z manjšo prilagoditvijo vzglavnika.

Vzemite moč v svoje roke!

Ob bolečini se pogosto zatekamo k terapevtom in maserjem, ki napetost sprostijo in vzpostavijo nazaj ravnovesje. Tak način seveda deluje, ampak se ne dotika reševanja vzroka težave, hkrati pa od nas zahteva odvisnost (in tudi finančni strošek) od terapevta. Vzrok težav je pogosto v tem, kako uporabljabljamo svoj vrat! V nadaljevanju je opisano kako postaviti svoj vrat, da moč vpliva na svoje zdravje lahko vzamete nazaj v svoje roke.

Dobra postavitev vratu med delom

Ključ za dobro postavitev vratu leži v postavitvi naše medenice. V kolikor sedimo na trtici in je naša medenica zvita pod telo, je izredno težko dobro postaviti našo glavo, saj celotno telo zavzema obliko črke C.

1.KORAK za zdravje vratu je torej: Postavite zadnjico direktno pod sebe, namesto da ležite v stolu!

Ko je naša zadnjica dobro postavljena, je naš fokus lahko na tem, da je vrat zadaj podaljšan.

2.KORAK je torej: zapeljite glavo nazaj nad linijo hrbtenice in poskrbite za to, da je brada približana prsnemu košu. Občutek je kot bi imeli nitko na vrhu glave, tik nad linijo hrbtenice, ki zežno razteza hrbtenico navzgor.

Dobra postavitev vratu med spanjem

Ko spite na boku, poskrbite za to, da vaša blazina v celoti podpira vrat in glavo in, da je glava v liniji s hrbtom. Vedno lahko glavo zapeljete nazaj in vrat zadaj rahlo podaljšate (za pomoč lahko pogledate video).

Ko spite na hrbtu, naj bo vaša blazina tudi pod vašimi rameni. Na tak način boste preprečili, da je glava potisnjena naprej. Seveda pa mora biti vrat podprt (ne sme biti v zraku), kar enostavno dosežete z najbolj preprosto blazino. Anatomsko oblikovane blazine je veliko težje prilagoditi svoji liniji vratu.

Pravilna postavitev vratu bo ena od tematik na naslednji brezplačni predstavitveni delavnici Gokhale metode. Lepo vabljeni, da se tega detajla naučite z menoj v živo!

.

Napisala: Sabina Blumauer, uni.dip.bio, učiteljica Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!