Degenerativne spremembe v sodobni družbi

Degenerativne spremembe so najpogosteje povezane s staranjem. Žal pa izredno slaba telesna drža ljudi v razviti družbi vodi do tega, da se degenerativne spremembe pojavljajo veliko prezgodaj, pri mladih ljudeh. V tem članku lahko preberete, kaj so te spremembe, kako nastanejo in kako lahko pri tem pomaga razteg hrbtenice z nam naravno primarno telesno držo.

Kaj so degenerativne spremembe?

Degenerativne spremembe pomenijo bolezensko stanje, ki se počasi, vztrajno slabša in napreduje. Gre za širok pojem sprememb v telesu. Le-te povzročajo propadanje ali spremembo sklepov, organov in tkiv. V tem članku so nagovorjene predvsem spremembe v sklepih in hrbtenici. Tu govorimo o obrabi hrustanca, osteoartritisu, spinalni stenozi (zoženje hrbteničnega kanala), zoženih diskih hrbta, sindromu karpalnega kanala, ipd.

Spremembe hrbtenice že pri mladih

Degenerativne spremembe hrbtenice se lahko začnejo pojavljati že po 20 letu življenja. Do 50 leta starosti imate 25 % možnosti, da vas uščipne v hrbtu. Kasneje v življenju (npr. pri 50-ih letih) pa so težave in degenerativne spremembe prisotne skoraj pri vsakem posamezniku. To je resničnost razvite družbe. Vendar ni povsod po svetu tako! Na primer pri plemenu Bhil v osrednji Indiji medvretenčni diski 50 letnikov izgledajo popolnoma enako kot 20 letnikov. Kako je to mogoče? Kaj te primarne kulture delajo drugače kot mi?

Določene kulture po svetu vsakodnevno nosijo težka bremena. Pri tem aktivno podaljšajo hrbtenico s t. i. notranjim steznikom. Nobenih bolečin, minimalne spremembe tkiv daleč v starost.  Tu pa naredimo en “napačen” gib in nas uščipne v križu.

Pravi vzrok bolečine v križu

Bolečine v križu v naši družbi najpogosteje povezujemo s premalo gibanja, preveč sedenja, prisilnimi držami, nenadnimi gibi, preveliko telesno težo, stresom, težkim fizičnim delom in neprimernim ležiščem. Menim, da nobena od navedenih stvari ni osnovni vzrok za stanje hrbtenic in sklepov v naši družbi. Če vzamemo prisilne drže in malo razširimo ta koncept, lahko dobimo drugačen pogled. Kaj, če je razlog v tem, da so naše hrbtenice kronično stisnjene zaradi zlorabe in nepravilne uporabe telesa? 

Telesna drža je stvar kulture in prenosa med generacijami. Modne smernice 20. stoletja so pustile močan pečat v razvitem svetu. Ali opazite na spodnjih fotografijah anomalije v telesni drži in možne posledice? 

Stojimo, sedimo in ležimo kot valovita drevesa, ki več ne poznajo narave gravitacije in vertikalnosti. Kako naj bi imeli sklepi in hrbtenica sploh prostor za opravljanje svoje funkcije?

Narava našega življenja

Naš način življenja in dela, ki ga opravljamo, ima velik vpliv na našo hrbtenico in mišično-skeletni sistem.

  • Ko sedimo sključeni in na svoji trtici ali pa uporabljamo energijo za držanje pokonci, nas to vodi do bolečin.
  • Ko dolgo stojimo in popolnoma nezavedno potiskamo boke in glavo naprej, nas to vodi do bolečin.
  • Ko so naše roke potisnjene naprej in pretok v roke omejen to vodi do sindroma karpalnega kanala in mrtvičenja rok.
  • Ko brado potiskamo gor in naprej to vpliva na pogostost migren, bolečine, nelagodja, koncentracijo.
  • Hodimo tako, da padamo v korak in povzročamo telesu dodaten stres.

In nato mislimo, da bo telovadba (s to slabo držo!) pomagala. Bo res?

Težava sodobnega časa

Težko je to težavo pozabljene naravne drže nasloviti z enim člankom. Poglobljeno o tem lahko berete v knjigi, poslušate v klepetu o dobri telesni drži (FB live), berete na blogu, se v živo učite na delavnicah in tečajih. .

Kako si pomagati, preprečiti ali omiliti degenerativne spremembe?

Ne glede na to, ali so razlog za vaše degenerativne spremembe ali bolečine v križu poškodbe vretenc ali medvretenčnih ploščic, lumbago, zdrk medvretenčnih ploščic, obrabe, preobremenitev mišic, išias, spinalna stenoza, ukleščen živec, izrastki, osteoporoza, nosečnost, ipd., lahko vse te težave naslovimo s spremembo drže in raztegom hrbta 24 ur na dan.

Magnetna terapija, fizioterapija, vaje in telovadba, zmanjšanje telesne teže in ostale terapevtske dejavnosti vas vsekakor lahko privedejo do olajšanja. A če boste še naprej enako sedeli, stali in dvigali bremena, bo olajšanje po vsej verjetnosti le začasno oz. do naslednjega »napačnega« giba. Vzemite moč v svoje roke. Izobrazite se o dobri drži in svojem telesu in si pomagajte sami.

.

Uspešno in pokončno skozi pomlad v poletje!

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!