Udobno ležanje na plaži

Čas je za poletne dopuste! Ko si na obali morja, jezera ali reke vzamemo ta oddih, naše telo zelo rado zavzame horizontalo. Taka sprostitev ob zvoku vode in ob toplih sončnih žarkih ni le blagodejna za telo, temveč tudi za um in duha.

Z vami bi želela v tem članku podeliti nekaj možnosti za bolj udobno ležanje na plaži. To udobje se nanaša predvsem na razbremenitev celotne hrbtenice (tudi vratu in ledvenega dela) ter sklepov in mišic okončin. Pomaga vam lahko pri tem, da se po dolgotrajnem ležanju na plaži ne boste več počutili zaležani ali v bolečinah, temveč vitalni in gibljivi.

Ležanje na tleh

Če se radi vležete direktno v stik s tlemi oziroma vam je dovolj ležanje na brisači ali tanki blazini lahko podlago prilagodite obliki svoje hrbtenice. Mivko, manjše in večje kamne lahko pri ležanju na hrbtu podložite pod kolena. To bo razbremenilo vašo ledveno mišico (psoas), ki pri ležanju z iztegnjenimi nogami vrši pritisk na ledveni del hrbtenice in ga krivi. Ravno tako lahko gibljiva tla malo podložite pod glavo in pa v tanki plasti tik nad medenico (pod spodnji ledveni del).

Medenico oz. zadnjico lahko tudi zakopljete globje v mivko ali mehkejšo gibljivo podlago. Na tak način spodbudite J-obliko hrbta. Na trši kamniti podlagi ste lahko iznajdljivi s pomočjo dodatnih brisač ali tkanin. Vsakič, ko se uležete na hrbet poskrbite za razteg. Kako to narediti si lahko pogledate v kratkem posnetku od Esther Gokhale: posnetek.

Primer ležanja na plaži

Pravilno ležanje na tleh

Na zgornji sliki lahko vidite, kako zgleda ležanje na obali čudovitega jezera Tahoa v Kaliforniji, kjer sem podlago lahko popolnoma prilagodila obliki svoje hrbtenice: pod koleni sem pesek podložila in tako razbremenila mišico psoas, zadnjico sem rahlo zakopala v tla, pod spodnji ledveni del in pod glavo zložila tanjšo tkanino, vlegla sem se z raztegom v hrbtu in vrat podaljšala v linijo s hrbtenico.

Ležanje na ležalniku

Ležanje na ležalniku, predvsem v polležečem položaju, je malo trši oreh, saj smo pri tem zelo odvisni od oblike ležalnika. Ležalniki, ki so iz mehkejše tkanine, imajo zaokroženo obliko že sami po sebi ali pa jo zavzamejo takoj, ko se v njih vsedemo (levi primer na spodnji fotografiji). To potisne našo hrbtenico v obliko črke C in poveča pritisk na medvretenčne ploščice (diske).

Ležanje v ležalniku

Prilagoditev ležanja na ležalniku

Veliko lažje lahko našemu sedenju položaju prilagodimo ležalnik, ki je bolj fiksen glede tkanine in oblike. Če je naslonjalo ravno, si lahko tik pod lopatice horizontalno podložimo zloženo brisačo ali tanjšo tkanino in jo uporabimo za raztegnjeno sedenje. Pri tem dobi tudi naša zadnjica prostor, da se pomakne bolj nazaj. Primer takega stola, ki pa je žal uporabljen napačno in povzroča napetost v križu in vratu, je prikazan desno na zgornji fotografiji.

Sedenje v stolu

Pri sedenju na stolu ali slonenju na drevo lahko uporabimo sedenje z raztezanjem (naučite se ga lahko na vsaki brezplačni delavnici Gokhale metode). Princip je dokaj podoben ležanju v ležalniku, vendar pa je pri bolj pokončnem položaju hrbtenice lažje vzdrževati postavitev vratu v liniji s hrbtenico.

Na spodnji fotografiji je prikazano sedenje z raztegom s pomočjo blazine, uporabljene za namen podaljšanja hrbta.

Sedenje ob drevesu

Naj vam opisani namigi pomagajo in olajšajo vaš oddih!

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!