Kaj so temelji dobrega zdravja?

Naše zdravje je naš zaklad in izhodišče za aktivno, izpopolnjujoče življenje. Ko govorimo o zdravju, to ni le odsotnost bolezni, nelagodja in bolečin! Zdravje je telesno, duševno, čustveno in socialno ugodje in blagostanje. Celosten pogled na zdravje nam lahko pomaga do boljšega počutja, zato je namen tega članka razširiti obzorja in vas spomniti, kako lahko svoje počutje dvignete na višji nivo.

Kaj so temelji dobrega fizičnega počutja in s tem dobrega zdravja? Kaj naše fizično telo potrebuje za optimalno delovanje? Pripravila sem širši pogled na dobro počutje in pri tem je izboljšanje telesne drže eden od pomembnih vidikov izboljšanja celostnega zdravja.

Ustvarjenje ravnovesja

Ključni element dobrega zdravja je ustvarjanje ravnovesja. Ravnovesje mora obstajati med aktivnostjo (gibanjem) in počitkom (mirovanjem). V ravnovesju morajo biti deli telesa (kosti, mišice, tkiva), da gibanje funkcionira. Ravno tako telo potrebuje in ustvarja notranje ravnovesje, h kateremu prispevamo z dovolj veliko hidrirnostjo in vnosom hranil (mineralov, vitaminov, maščob, beljakovin, vlaknin, oglj. hidratov)  potrebnih za to, da telo deluje optimalno. K ustvarjanju notranje homeostaze vsekakor prispeva tudi kisik. Potrebujemo dovolj svežega zraka in kakovostno dihanje (namesto plitvo), kar ima direkten vpliv tudi na naše čustveno stanje in budnost.

Pogoj za ustvarjanje ravnovesja in s tem v optimalnega stanja za dobro ali celo vrhunsko delovanje, je zavedanje. Zavedanje tega, kako se počutimo in zaznavanje ali je kaj znotraj nas fizično, čustveno, energijsko iz ravnovesja, je prvi korak k spremembi.

“Kako se počutim? Ali sem v ravnovesju?” je nekaj, kar se lahko vprašate večkrat na dan.

Elementi fizičnega zdravja

 Za dobro fizično počutje nujno potrebujemo ravnovesje vsaj v 6 vidikih bivanja:gibanje/rekreacija, telesna drža, prehrana, hidracija, predihanost in regeneracija/sproščenost.

1.Dobra telesna drža

Dobra telesna drža vpliva na samozavest, prekrvavitev telesa, optimalno delovanje možganov, živčevja, pretok limfe in optimalen pretok energije skozi meridijane. Seveda pa ima dobra drža neposreden vpliv na zmanjšanje možnosti poškodb in bolečin. Dobra telesna drža pomeni, da je hrbtenica podaljšana in zravnana, zadnjica pa je edini element celotne hrbtenice, ki iz vetikalne linije stoji rahlo nazaj.

NAMIG: Usedite se z raztegom, vrat potegnite nazaj nad linijo hrbta.

2. Zadostna rekreacija in gibanje

Rekreacija je ključna za zdravje kardiovaskularnega sistema, za gibljivost, dovolj kisika, bistrost uma, uravnovešanje hormonov itd. Gibanje telesa spodbuja celični metabolizem in pretočnost struktur telesa.

NAMIG: 2-4x na teden si vzemite čas za rekreacijo, razmigavanje, krepitev telesa, karkoli vam ustreza in vam požene kri po žilah.

3. Zdrava prehrana

Prehrana je vir hranil za vse celice v našem telesu in ima neposreden vpliv na procese v telesu, hormonsko ravnovesje in počutje. Dobra zdrava prehrana je predvsem uravnovešena in vsebuje čim manj predelanih živil in čim več živil, ki so prišla iz narave na naš krožnik v najbolj nespremenjeni obliki. Seveda je pomembno tudi kombiniranje živil, velikost in pogostost obrokov, itd.

NAMIG: Izobražujte se o tem, kaj je hranilo za vaše telo in telesu omogočite predvsem hranilno bogato hrano.

4. Zadostna hidriranost

Voda in zadostna hidracija je ravno tako ključna za optimalne procese na nivoju celic in tkiv. Telo je sestavljeno iz 60-70 % vode in vsak je že kdaj izkusil, kako se um lahko zbistri po kozarcu vode.

NAMIG: Poskrbite za redno pitje vode čez ves dan. Telesu pomaga, če je voda zmehčana s tem, da jo prevrete ali spustite skozi filter.

5. Umirjeno dihanje

Dihanje vpliva na živčni sistem. Umirjen globok dih spodbuja pozitivna in umirjena čustvena stanja ter obratno. Plitek, hiter dih spodbuja stanja anksioznosti, zmedenosti in razpršenosti. Vsekakor so dihalne tehnike nekaj, kar imam moč spremeniti naše razpoloženje v trenutku.

NAMIG: Naučite se ene ali dveh kratkih dihalnih vaj (npr.: Pranajame) in jo uporabite v stresnih situacija ali takrat, ko se želite umiriti oziroma osredotočiti.

6. Regeneracija in sprostitev

Šesti element dobrega fizičnega počutja je čas za regeneracijo in sprostitev. Pri tem je najbolj pomembno, da imamo zadostno količino spanca, ki izredno vpliva na naše kognitivne sposobnosti. Tudi čez dan je treba zaznati, kdaj se moramo za nekaj minut popolnoma ustaviti, vse spustiti in zbrati sebe nazaj v trenutek.

NAMIG: Ko je vaš um kaotičen in se ne ustavi, se ustavite vi in premaknite pozornost za trenutek iz razmišljanja v občutek. Opazujte svoj dih, čutite svoje telo ali pa začutite, kaj je pod blazinicami vaših prstov.

Kaj pa duševno, čustveno in socialno ugodje?

Samo s fizičnim ravnovesjem seveda ni nujno, da bomo imeli blagostanje tudi v čustvenem, duševnem in socialnem življenju. Je pa dobra drža, kondicija in dobro fizično počutje velik dejavnik pri tem, da se situacijami v življenju lažje soočamo in smo bolj pozitivno naravnani. Fizično blagostanje vpliva na našo samozavest, kapaciteto, navezovanje stikov in osebno rast. Pri večjih čustvenih reakcijah ali obremenitvah je smiselno, da stopimo v stik z zanesljivo in strokovno osebo (strokovnjak, terapevt, coach), ki nas lahko podpre in pomaga, da ta vidik lažje sprocesiramo ter ohranimo motivacijo za skrb za fizično telo.

Kako postaviti temelje dobrega zdravja v praksi?

Vsebina tega članka in še več, je tematika podrobne praktične delavnice, ki sem jo v sodelovanju s 3 strokovnjakinjami pripravila za Inštitut za neodvisnost. Na ONLINE delavnici bomo v praksi zdravju postavili dobre temelje. V 2 tednih in 5 modulih bomo predelali dobro telesno držo, gibanje, sprostitev, dihanje, prehrano in hidracijo.

Več o delavnici (za vas promocijska koda: ZDRAVJE15)

.

Sama bom poskrbela za to, da spoznamo svoje izhodišče preobrazbe in kam želimo iti, da spoznamo nekaj tehnik sprostitve in v podrobnosti dobro sedenje, razbremenitev hrbtenice in dobro gibanje. Bivša Slovenka olimpijka, Brigita Langerholc Žagar, ki je tudi sama knjižnica znanja za doseganje vrhunskih športnih rezultatov, vas bo naučila starodavne dihalne tehnike Tummo. Simona Fabjan, mnogi jo na svetovnem nivoju poznate kot izredno uspešno odbojkarico na mivki, vas bo popeljala v globine razumevanja dobre prehrane, lastnega kreiranja jedilnikov in preobrazbe hranjena. Z nami pa bo tudi dr Katja Rebolj, ki z lokalnimi superživili dodaja svežino, naravo in zdravje na naš krožnik. Vse informacije TUKAJ. Izredno dobrodošli. 🙂

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!