S pokončnim sedenjem do boljšega zdravja

V začetku leta sem za Inštitut za neodvisnost pisala o pomembnem temelju zdravega in uravnoteženega življenja – o naši telesni drži! Zakaj je dobra telesna drža tako zelo pomembna? Kako lahko sedimo z dobro držo, ki nam omogoča pokončnost pa vendar tudi sproščenost?

Naše fizično in psihično zdravje je povezano z našo držo v telesu in tudi držo v življenju. Zdravja nikoli ne more biti preveč! Brez njega je težko biti ustvarjalen in uspešen na katerem koli področju. Brez zdravja smo težko srečni. V tem prispevku si zato poglejmo kako telesna drža vpliva na zdravje in kako lahko izboljšate telesno držo pri pokončnem sedenju. 

Slaba telesna drža VPLIVA na celostno zdravje

Slaba telesna drža je izredno škodljiva za celostno zdravje. Vpliva na vse nivoje našega zdravja – fizičnega, psihičnega in duhovnega. Primer zelo slabe telesne drže je medenica zvita pod telo (sedenje na trtici) in ramena sključena naprej. Taka telesna drža povzroča tveganje za poškodbe hrbtenice in hrbteničnih živcev, tveganje za bolečine, težave z organi v trebušni votlini, pospešeno sesedanje hrbtenice v starosti, slabo dihalno funkcijo, prekrvavitev rok in nog, glavobole itd. Ne smemo zanemariti tudi psihičnega in duhovnega vidika vpliva na zdravje. Pokončna hrbtenica nam daje več psihične moči, bistrosti, samozavesti in pretočnosti. Pokončnost nas dvigne nad težave v življenju in prinaša več zdravja. Za izboljšanje splošnega zdravja vsekakor potrebujemo zdravo hrbtenico in dobro držo telesa.

Ključ je v znanju naših prednikov in kultur po svetu

Mnogo od vas se je verjetno že ob besedi pokončnost takoj vzravnala. Je res? Verjetno pa se bo do konca tega prispevka zgodilo, da boste zopet zlezli skupaj. Zato je ključno, da imamo znanje o tem, kako se pravilno držati. V naši kulturi tega znanja primanjkuje, izgubilo se je na poti od naših prednikov do nas in na poti skozi vse modne smernice v zanjih 100 letih.  Vendar to znanje je dostopno, zato si bomo pogledali, kako se držijo majhni otroci, kaj so vedeli naši predniki in kaj še vedno vedo o naši primarni telesni drži stara ljudstva po svetu.

Primarna telesna drža otroka

Pokončna telesna drža ni prisilna in ni vojaška

Dviganje reber in glave ni tisto, kar bi nas podpiralo. Naša primarna telesna drža vsebuje sledeče karakteristike: ko stojimo, je težišče pretežno na masivni peti, stopala so v obliki fižola, medenica je rahlo nagnjena naprej, rebra so v liniji s trebuhom, vrat je zadaj poravnan z linijo hrbtenice in brada približana prsnemu košu.

Na fotografiji vidimo, kako izgleda primarna telesna drža majhnega otroka pri sedenju. Karakteristike so enake kot pri stanju, zadnjica je zadaj, hrbtenica v obliki črke J. (Avtorica slike: Esther Gokhale)

Kako sedeti pokončno in sproščeno?

To lahko na primer pri sedenju dosežete zelo preprosto. Večjo brisačo zložite v obliko zagozde in se na njo usedite tako, da bo pod vašo medenico. Uporabite lahko tudi rob stola. Pomembno pri tem je, da vam »zagozda« medenico nagne rahlo naprej. Naklon ne sme biti prevelik in povzročati neudobja. Pustite, da se noge odprejo s koleni navzven. Če ste se namestili dobro, se lahko v telesu popolnoma sprostite, saj vas namesto mišic zdaj pokonci drži dobro postavljena medenica in vretenca zložena v liniji nad njo.

Spodnja slika prikazuje, kako slaba postavitev medenice vpliva na sključeno sedenje (levo) in kako dobra postavitev medenice vpliva na sproščeno in pokončno sedenje (desno). Tako sedenje lahko uporabljate, če nimate hernije diska na predelu L5-S1. Če hernijo na tem mestu že imate, je potem bolje, če začnete s sedenjem v naslonjalu s tehniko sedenja z raztezanjem.

Primarna telesna drža

Pridobite znanje in osvojite veščine

Sključena telesna drža je torej povezana s pomanjkanjem znanja, veščin in napačnimi asociacijami, ki jih imamo ob besedah »drži se pokonci«. Za odpravo te težave zato nujno potrebujemo kakovostno znanje in ozaveščanje! Mnogo več takih in drugačnih smernic za učinkovito pokončno držo, tudi tehniko sedenja z raztezanjem, najdete v celostnem priročniku Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih avtorice Esther Gokhale. V živo pa se lahko del tega naučite na brezplačnih delavnicah v Ljubljani ter po naročilu drugod po Sloveniji. To znanje vam lahko pomaga do večjega splošnega zdravja in bo tako korak bližje k izpolnitvi novoletnih zaobljub!

Brez dobre telesne strukture ni zdravega gibanja. Zato stopimo naprej s pokončno telesno držo, pokončnim in sproščenim sedenjem in nasmehom na obrazu! Bodimo zdravi, bodimo pokončni!

Srečno!

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!