5 največjih napak pri doseganju dobre telesne drže

Telesna drža v naši družbi izredno slaba in predstavlja velik in večplasten problem. Slaba telesna drža med drugim povzroča nepotrebno trpljenje zaradi bolečin v hrbtenici, mišicah in sklepih. Poleg tega, da se držimo zelo slabo pa imamo tudi drastično pomanjkanje znanja o tem, kaj dobra telesna drža sploh je. V tem prispevku bomo zato razjasnili dileme, ki se pri vzdrževanju dobre telesne drže pojavljajo in dobili nekaj konkretnih usmeritev, da ne bomo ponavljali vedno istih napak.

Drža otroka

Najprej razjasnimo pomen besede “dobro”. V naši družbi obstaja mnogo smernic o tem kaj je dobro in kaj slabo. Ko na tem blogu govorimo o “dobrem” v sklopu Gokhale metode, se to nanaša na tisto telesno držo, ki je nam izvorna, prirojena oz. primarna. Za tako držo smo anatomsko zasnovani in je predmet antropoloških raziskovanj. Imajo jo vsi majhni otroci, določene kulture po svetu (npr. na podeželju Portugalske, v Burkini Faso, Čadu, Braziliji, itd.) in naši predniki.

In kaj je tisto, kar je v naši družbi popolnoma zgrešeno? Prva stvar je oponašanje “vojaške drže”, druga pa smernica, da je treba stisniti trebušne mišice in medenico postaviti v nevtralen položaj. Oboje od nas zahteva uporabo mišic in nas utrudi. Že samo po sebi nam to govori, da verjetno telo ni zasnovano tako in, da obstaja lažja pot. Pa si podrobneje poglejmo, kakšne napake počnemo.

1# napaka: POSKUŠANJE “DRŽATI SE POKONCI”

Ko se poskušamo držati pokonci, to pogosto naredimo na račun dviganja spodnjega dela reber iz ravnine trebuha. Odpremo torej prsni koš in se zravnamo s pomočjo mišic. Pri tem redno kdo opazi, da taka aktivnost izredno poveča pritisk na ledveni del hrbtenice, saj prsni koš (zgornji del) zvrnemo nazaj. Tak odziv oziroma poskus držanja pokonci, ki ga zasledim v 99% srečanj z ljudmi, ko se “vzravnajo” vsekakor ne podpira zdravja naše hrbtenice. Poveča tveganje za bolečine in hernijo diska v predelu L1-L3 hrbtenice. Naš spodnji rob reber je zasnovan za to, da se v liniji prelije naprej v linijo trebuha. To najlažje dosegamo s tem, da prsni koš sprostimo navzdol.

2# napaka: RAVNANJE RAMEN Z VLEKOM NAZAJ

Pri ravnanju sključene drže, se pogosto poslužujemo tega, da ramena povlečemo nazaj. Nekaj časa v tem položaju lahko zdržimo, ko pa se mišice utrudijo, vse skupaj spustimo zopet naprej. Ravnanje ramen na tak način povzroča napetost med lopaticami, pogosto pa tudi v ledvenem delu hrbta, kadar pri tem zvrnemo tudi prsni koš. Ramena so zasnovana za to, da počivajo na našem skeletu. Z njimi lahko enostavno zaokrožimo in jih sprostimo.

3# napaka: POSTAVLJANJE MEDENICE V NEVTRALEN POLOŽAJ

Priljubljena smernica strokovnjakov je stisk trebušnih mišic, da bi zaščitili hrbtenico. Ta smernica lahko povzroči več slabega kot dobrega. Vsakič, ko medenico zvijemo pod telo in jo tako spravimo iz njenega naravnega rahlo antevertiranega položaja v “nevtralen” položaj, povzročamo pritisk na L5-S1 disk v hrbtenici. S tem dejanjem tvegamo poškodbo L5-S1 diska, izbočenje ali hernjo. Hrbtenico je veliko bolj naravno zaščititi z aktivnim podaljševanjem (pri Gokhale metodi temu rečemo notranji steznik) ali pa sidranjem reber v linijo s trebuhom (aktivno podaljšanje ledvenega dela s pomočjo reberne kletke). Podrobneje o tem si lahko preberete v knjigi Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih.

4# napaka: VOJAŠKA DRŽA GLAVE

Ena najbolj trdovratnih navad je dvig brade, ko se se poskušamo vzravnati. Pri dvigu brade v vratnem delu hrbtenice povzročimo stisk medvretenčnih ploščic. To obremeni naš vrat, povzroča napetost in bolečino. Vrat je potrebno zadaj podaljševati, kar posledično pomeni spuščanje brade navzdol. Primarna postavitev našega vratu v linijo s hrbtenico vpliva izredno blagodejno na težave z vratom.

5# napaka: POTISKANJE TEŽE NA SPREDNJI DEL STOPALA

Večina ljudi stoji tako, da se “nasloni” v svoje boke. To povzroča pritisk na stopalnice, poveča tvaganje za Mortonov nevron in anomalije v stopalu, zaklene naša kolena, zmanjša pretok krvi in limfe v naše noge preko predela dimelj, obremeni celotno hrbtenico, prevsem križni in ledveni predel, spravlja notranje organe strukturno izven ravnovesja, poveča pritisk na anus in keglovo mišico, zvrne ramena in vrat naprej, …. V stopalu imamo kost, ki je zasnovana za nošenje teže. Reče se ji petnica.

Ozavestite napake in jih preprečite

Poskrbite za svojo držo in s tem za svoje zdravje. Izognite se nepotrebnim napakam omenjenim zgoraj, poučite sebe in bližnje o znanjih, ki vas podpirajo pri zdravju. Omogočite si dostop do celostnega priročnika Rešite se bolečin v hrbtu v 8 korakih avtorice Esther Gokhale, učite se sami ali pod vodstvom učitelja Gokhale metode. Imamo moč in dostopno znanje, da izboljšamo stanje in zmanjšamo pojavnost bolečin v hrbtu v naši družbi!

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!