Nad skoliozo s pomočjo Gokhale metode

Kaj je skolioza?

Skolioza je nenormalna ukrivljenost hrbtenice vstran. Sama po sebi skolioza ni bolezen, ampak posledica različnih nenormalnosti in bolezenskih procesov. Ločimo dve vrsti skolioz: nestrukturne (začasna motnja) in strukturne (trajna motnja). Skolioza se kot vse druge deformacije skeleta spreminja z rastjo in večinoma najbolj napreduje v obdobju hitre rasti zaradi neenakomernih pritiskov na rastni hrustanec. Spremembe v predelu ukrivljenosti se odražajo tako na medsebojnem položaju vretenc kot na njihovi obliki. Z napredovanjem deformacije se telesa vretenc obračajo. (vir)

Ukrivljenost povzroča vidne deformacije, kot so grbe na rebrih ali bolečine. Najresnejši primeri ukrivljenosti lahko vodijo do težav v normalnem delovanju pljuč in srca.

Ali lahko pričakujemo rezultate z uporabo Gokhale metode?

Da, saj Gokhale metoda temelji na podaljševanju hrbtenice. Del skolioze, ki je genetski, je del, na katerega ne moremo vplivati. Vsekakor pa je vedno komponenta povečanja krivin s časom, starostjo, z navadami, oslabitvijo ali napetostjo mišic – to je del, ki ga s to metodo lahko absolutno naslovimo in kjer lahko naredimo spremembe.

Kako nam Gokhale metoda lahko pomaga?

Glede na izkušnje učiteljev Gokhale metode so tehnike, ki jih uporabljamo, zelo koristne pri ljudeh s skoliozo. Nežen razteg hrbtenice je najboljša stvar, ki jo bolniki s skoliozo lahko naredijo in Gokhale metoda to zagotovi za ves čas sedenja in spanja oziroma do 24 ur na dan. Tehnike sedenja in spanja z raztegom ter uporaba notranjega steznika so ključni praktični načini, ki ljudem omogočijo mnogo ur nežnega raztega vsak dan, brez, da bi to zmotilo vsakodnevne rutine in opravke. Hkrati metoda nudi nežen razteg pri ostalih položajih telesa in dodatne vaje za krepitev in razteg mišic.

Takojšnji učinek notranjega steznika! Vir

Ali lahko odpravimo bolečine?

Pogosto je bolečina, ki se je želi posameznik rešiti, rezultat nedavnega povečanja krivine in poslabšanja stanja. Telo tolerira asimetrijo do določene stopnje, ko pa je ta prag presežen, to povzroči težave. Da odpravimo težavo, moramo izravnati le zadnje povečanje krivine (v nasprotju s precej bolj zahtevno nalogo izravnane celotne asimetrije). Hkrati z metodo dobimo orodje za reševanje sprotnih težav, bolečin ali preprečevanje težav v prihodnosti. To je zelo pomembno, saj je prognoza skolioze poslabševanje z leti.

Ali je metoda prilagojena stanju posameznika?

Tehnike tekom tečaja prilagodimo krivinam skolioze, zato da lahko maksimalno podprejo podaljševanje mišic in odpravo zategnjenosti tkiva. To je pomemben korak, ki pri uporabi nove telesne drže in vsakodnevnega raztezanja hrbtenice pripomore, da se stanje mišic izboljša.

Kaj o skoliozi pravijo izkušnje Esther Gokhale?

Esther (avtorica metode) je v svojem življenju pomagala mnogim strankam s skoliozo in dosegala velike uspehe. Eden od njenih primerov je bil diagnosticiran z neizogibno invalidnostjo kasneje v življenju (visoko tveganje za pljučnico) zaradi visoke stopnje krivin in slabšanja z leti. Ta stranka je bila po temeljnem tečaju Gokhale metode sposobna opustiti 1 uro vaj na dan, s katerimi je prej preprečevala bolečino. Z integracijo nove telesne drže v svoje življenje je pri 65 letih še vedno sposobna biti zelo aktivna v svojem delu in nima nobenih sledi težav z zdravjem ali drugih prej pričakovanih težav.

Mnenje učiteljev in izkušnje o operacijah skolioze?

Z Gokhale metodo lahko glede na naše izkušnje izboljšamo stanje skolioze in vplivamo na njen potek. Glede na rentgenski posnetek hrbtenice je pri enemu od učiteljev metode prišlo do 60 % popravila skolioze v 2 letih. Čudovit in drugačen primer spremembe je podan tudi tukaj.

Kadar je operacija neizogibna se je kot uspešen način izkazala t. i. anteriorna korekcija skolioze (in sicer tehnika ASC namesto VBT). (Vir) Tak poseg vključuje titanove vijake v telesu vretenc in gibko vrvico, ki teče skoznje. To ohranja gibljivost hrbtenice. Po taki operaciji se bolnik tudi veliko lažje in hitreje opomore, kot po spinalni fuziji. Dolgoročni rezultati tega tipa posega niso še vidni. “Prednosti odtehtajo tveganje” je povedala najstnica, študentka Gokhale metode, ki je ta poseg imela, preden se je lotila tehnik metode.

Moja izkušnja s skoliozo

Sama sem kot najstnica dobila diagnozo skolioze (malo manj kot 20 stopinj krivine), ki mi je več let povzročala bolečine v prsnem delu hrbtenice. Gokhale metode mi je pomagala te bolečine popolnoma odpraviti in opazno spremeniti obliko mojega hrbta. Upanje je! Ne glede na velikost krivin ali neizogibnost operacije je metoda podporna in naredi spremembo.

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!