Delo od doma – brez bolečin?

Po celem svetu – tudi pri nas, trenutno še vedno mnogo ljudi dela od doma. Delo od doma zahteva veliko prilagoditev, med drugim delovnega prostora. Se tudi vam dogaja, da sedite kar na kuhinjskem stolu ali na kavču in od tam opravljate delo? Morda pa je vaš delovni kotiček dobro urejen, ampak kljub temu izkušate bolečine v hrbtu ali sklepih? Ta jedrnati članek je namenjen ozaveščanju in tistim praktičnim izboljšavam, ki vas lahko pripeljejo do olajšanja in boljšega počutja med delom doma.

Novo ležišče, blazina ali stol

Razni strokovnjaki pogosto priporočajo menjavo ležišča, nakup boljše blazine za pod glavo oziroma vrhunsko zasnovanih stolov. Verjamem, da določenim ljudem to resnično olajša bolečine v hrbtu, sklepih in mišicah. Vendar to nikakor ne reši vzroka za težave, ki se skriva v tem, kako slabo v naši kulturi uporabljamo svoja telesa. V Afriki in v drugih (bolj primarnih) kulturah po svetu niti ležanje na trdih tleh niti v mehkih mrežah ljudem ne povzroča težav v hrbtu. Tam jim ni pomembno, na kaj se usedejo in kako dolgo sedijo. Njihove hrbtenice so podaljšane in njihova kultura nosi s seboj modrosti dobrega sedenja, ležanja in gibanja. Zanje o podaljšanju hrbtenice in o dobri telesni drži je vsekakor prvi korak k trajnostnemu olajšanju. Ali je posameznik resnično pripravljen na manjše spremembe navad pa je tisto, kar določa uspeh ali neuspeh.

Najprej si prilagodimo svoj kotiček

Delo doma marsikdo izvaja na stolu, nekateri pa tudi na kavču ali v postelji. Z delom za mizo najlažje zagotovimo dobro držo. Tisti, ki se ne morete odreči domači zofi, pa je dobra novica za vas – tudi tam lahko sedimo zdravo in udobno. Poglejmo si nekaj primerov!

Na sliki zgoraj je prikazan lep primer sedenja z naslonjalom. Uporabljam Gokhale blazinico za razteg. Moj vrat in ramena so dobro postavljeni. Zapestje počiva na mehki blazini in v horizontalni liniji. Tipkovnica je blizu, ekran računalnika pa postavljen na linijo, ki se iz sredine ušesa spušča proti konici nosu, kar pogled usmerja rahlo navzdol.

Drugi primer sedenja je brez naslonjala z dobro podprto zadnjico, ki nagne zgornji rob medenice naprej. Za to potrebujemo blazino ali zloženo brisačo. Mišice hrbta so sproščene, zato vsak vdih hrbet raztegne in podaljša. Vrat je približno nad linijo hrbtenice. Če je hrbtenica v ledvenem in križnem predelu nepoškodovana, bo tak položaj udoben za sedenje do nekaj ur.

Tako pa je videti dobro sedenje na sedežni ali postelji, kjer hrbet podpirajo blazine. Kolena so odprta. Prenosni računalnik približan telesu s pomočjo blazine. Vrat in ramena na svojem mestu. Pod glavo bi si lahko vedno dodatno podložila še eno blazino, da bi glava počivala. V hrbtu pa ustvarjen razteg. Pri delu “iz kavča” je priročno imeti v bližini veliko blazin ali odej za prilagoditev položaja in podporo hrbta.

Nato podaljšajmo svojo hrbtenico

Vzravnana hrbtenica v vseh položajih dneva je tista modrost, ki sodobno družbo ločuje od starih kultur in naših prednikov. Ker smo kot družba izredno “sesedeni”, je pomembno, da hrbet ne le postavimo vzravnano, ampak tudi podaljšamo. Pasiven razteg z lahkoto dosežemo pri sedenju in ležanju! Prav dobro narejen razteg v hrbtu je tisto ključno znanje, ki nam ga daje Gokhale metoda.

Za razteg hrbtenice pri sedenju si poglejte video ali pa obiščite brezplačno delavnico. Za razteg hrbtenice pri ležanju si poglejte video ali pa obiščite celosten tečaj Gokhale metode, ki vas bo naučil vsega, kar smo kot družba pozabili. Naj vam vse to znanje služi v največje dobro.

Spremenimo navade, spremenimo svojo prihodnost

Če mislite, da ne zmorete ali, če mislite, da zmorete – v obeh primerih imate verjetno prav. Naša dejanja, odločitve in navade, ki jih delamo danes, gradijo našo prihodnost in določajo našo smer. S tem, da se danes potrudite, pridobite primerno znanje in se vedno znova odločite za razteg hrbtenice pri sedenju in ležanju, drastično VPLIVATE na dobro stanje svoje hrbtenice v prihodnosti. Se želite pri 70 in 80 letih še vedno dobro gibati? Želite, da je vaše telo “fit” in zdravo tudi čez 10 let? Če je odgovor da, potem je dobra drža in razteg hrbta osnova. Uporabite znanje, ki ga imate na voljo in sami poskrbite za svoje čudovito in funkcionalno telo. ♥

Srečno na tej poti in seveda vedno dobrodošli na osebno svetovanje in usmeritve.

Napisala Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!