Vaje za zdrava in prožna stopala

Če imate v stopalih težave (trn v peti, hallux valgus, plosko stopalo) oziroma imate zavedanje o pomembnosti zdravih stopal, potem vam bo dal ta članek nekaj uporabnih zamisli.

Stopala naših prednikov so bila v primerjavi z nami veliko bolj mišičasta, funkcionalna in posledično zdrava. Danes hodimo po ravnih betonskih površinah in obuti v čevlje z debelimi podplati, kar je velik dejavnik slabšega zdravja stopal. Pozabili smo tudi osnove dobre hoje in stanja, kar se ravno tako močno zrcali v naših stopalih.

Na sliki zgoraj je vidna nam naravna oblika stopal – kot ledvička ali fižol.

Refleks, s katerim se rodimo

Naravno se rodimo z refleksom v stopalu s katerim se vsak dojenček in malček oprijema in odriva. Če dojenčka požgečkate, bo stopalo avtomatsko aktiviral in se poskušal oprijeti vaših prstov. Ta refleks traja do približno 20 meseca starosti in njegov namen je, da ga uporabimo pri hoji – za odriv. Če dojenček/malček nosi čevlje in, če imajo ti čeveljčki povrhu vsega še zelo rigiden podplat, potem je kultivacija dobre uporabe stopal zelo otežena. Neuporaba stopal pa lahko vpliva na slabo obliko stopalnih lokov, zmanjšano moč in zdravje stopal ter napačno poravnavo sklepov.

Na sliki zgoraj vidimo malčka, ki se aktivno oprijema tal. Glavno vodilo za malčke je, da naj bodo čim več bosi ali v nogavičkah.

Na stopalni lok vpliva težišče

Stopalne loke tekom življenja veliko lažje obdržimo, če naše naravno težišče pri stanju in hoji pada pretežno na pete. Z leti se loki pogosto povešajo. K temu zelo veliko prispeva potiskanje teže naprej na prste, kar je tudi glavni krivec za težave, kot so trn v peti, hallux valgus, Mortonov nevron, plosko stopalo itd. Ključno je, da pri stanju in hoji težo nosimo nad petami. Pri delu s strankami vidim, da je večini ljudi to “nenaravno”, saj smo vsi navajeni stati kot krive vrbe (slika levo spodaj). Medtem ko je v podeželskih delih sveta težišče nad petami modrost, ki omogoča trajnostno zdravje stopal, mišic in sklepov (slika na sredini spodaj). Težišče telesa torej spada nad pete.

Potiskanje težišča na prste vrže celotno telo (kosti, sklepe, mišice, tkiva) iz ravnovesja in vodi v bolečine in poškodbe.

Ta ekvadorski tkalec preprog veliko sedi, ampak njegov stoječi položaj je čudovit – trdno sidran skozi pete in pokončen.

Tisti, ki gredo skozi preobrazbo telesne drže tekom temeljnega tečaja Gokhale metode, izkusijo vidno spremembo v videzu, počutju in zdravju.

Vaje, ki stopala krepijo

Ko s tečajniki na tečaju oponašamo vidike hoje različnih živali, se vedno znova odpre svet raziskovanja uporabe stopal in pestrosti načinov uporabe mišic. Preprosta vaja je črviček, pri katerem s stopalom kot črv lezemo po tleh naprej in nazaj. Pri tem se koncentriramo na ativiranje stopalnih lokov in ne toliko na prste nog. Druga preprosta vaja, ki jo lahko izvajate pa je baletnik. Stopalo dvignite na vrh prstov in zadržite držite konkavno obliko vsaj 20 s. Ponovite na drugi nogi. Pritisk na vrh prstov nog naj bo pri tem minimalen. Obe vaji sta podrobno opisani tudi v knjigi Rešite se bolečin v hrbtu v 8 korakih.

Bosonogost

Če radi hodite bosi, potem sta za vas pomembni 2 informaciji:
– obdržite konkavno obliko stopal pri odrivu  in aktivno uporabljajte stopala za oprijemanje tal in odriv,
uporabite gluteus medius mišico, ki omogoča mehak pristanek pri hoji.
Bosa hoja je lahko podporna, v kolikor ne pretiravamo in preraztezamo ligamentov. Vodilo bi bilo, začnite počasi in postopno, stopala naj držijo dobro obliko.

Opazite kako je stopalo aktivno? Vidna je konkavna oblika oziroma lok.

Poletje je odličen čas

Naj stopala dihajo. Sprehodite se kdaj po jutranji rosi ali pa stopala namočite v slano, morsko vodo, kar je odlično za razstrupljanje. Hodite po podlagi, ki ima neko strukturo. Naj bo podplat obuvala tanek, da podlago bolje čutite. Začnite počasi, da se mišice začnejo krepiti. Uporabljajte stopala za odriv in oprijem. Poletje je odličen čas za vse te aktivnosti. 😉

.

Napisala Sabina Blumauer

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!