Uspešno nad stres!

Ljudje tako hitro zapademo v hitenje in nešteto opravkov, ki jih imamo vsak dan. V tem mesecu zato pišem o ustvarjanju ravnovesja med delom in oddihom, za kar lahko poskrbimo na dnevni ali tedenski ravni. Seveda pa spodbuda k oddihu vsebuje tudi praktične nasvete, kako pri tem dobro poskrbeti za svojo telesno držo.

Bogat in uravnovešen ekosistem ob jezeru Tahoa.

Bogat in uravnovešen ekosistem ob jezeru Tahoa.

Bogat in uravnovešen ekosistem ob jezeru Tahoa.

 Nošenje vedra na vrhu osi hrbtenice, z vratom podaljšanim zadaj (slika od: Gokhale method inštituta)

Nazaj v trenutek

Pogosto smo psihično in fizično utrujeni, ker enostavno preveč razmišljamo. Obremenimo se z mnogo informacijami, stvarmi, ki jih “je treba” narediti, s predvidevanji o situacijah in pogovori v naši glavi, ki imajo svoj scenarij. Vam je to poznano? Namig za razbremenitev uma in telesa je, da se za trenutek ustavimo in svojo pozornost popolnoma posvetimo temu trenutku.

Med delom si lahko vzamemo 3 minute časa in se razmigamo, pretegnemo svoja ramena, roke, zapestja, noge in boke. Lahko tudi vstanemo in naredimo 10 počasnih počepov pri čemer poskrbimo za zunanjo rotacijo nog in poravnavo kolen z stopali, ki so obrnjena 10-15 stopinj navzven. Hrbtenica ostaja ravna, vrat poravnan z linijo hrbta. Ko se na tak način na kratko posvetimo svojemu telesu in vaji, se naš um razbremeni. Zelo blagodejno tudi deluje, da čez podlahti in dlani za nekaj trenutkov spustimo tekočo hladno vodo, ki nas osveži in prizemlji.

Ko se iz pisarne sprehodimo na kosilo ali pa po poslovnih prostorih, se lahko popolnoma zavedamo stika stopal s tlemi, vsakega koraka in prenosa teže. Posvetimo se lahko tudi aktivni uporabi gluteus medius mišice pri hoji (vaja, ki se je učimo na mojih predstavitvenih delavnicah).

Ko se vračamo iz trgovine, lahko najdemo inovativen način nošenja vrečke oz. stvari, ki smo jih kupili. Steklenico pijače ali vrečko dobrot lahko naložimo na ramo ali na vrh glave, če le ni pretežka. Pri tem poskrbimo za podaljšanje vratu, zaokroženje ramen, zravnana zapestja in obremenitev večjih mišičnih skupin namesto manjših (npr. nosimo na podlahti namesto dlaneh). Pri nošenju stvari je vedno dobrodejno pozornost posvetiti aktivnemu podaljšanju hrbta z notranjim steznikom (5. Poglavje knjige Rešite se bolečin v hrbtu v 8 korakih).

Sprehod v naravo ali hribe

Popoldanski ali opoldanski kratek sprehod v park ali gozd nam daje možnost, da se v naravi tudi ustavimo, zapremo oči in se za kakšno minuto posvetimo dihanju. Pri tem lahko opazujemo kako se pri vdihu celotna pljuča (predvsem prsni koš) napolnijo s svežim zrakom, kar nežno podaljša hrbtenico. Vsak izdih pa lahko vzamemo kot razpustitev vseh bremen in naših ramen.

Če se odpravimo v hribe in temu posvetimo čas med vikendom, lahko pozornost posvetimo nošenju nahrbtnika. Meni najbolj ustreza, da je nahrbtnik dovolj visoko, da lahko počiva na moji medenici. S krajšimi naramnicami poskrbim, da je nahrbtnik čim bližje hrbtenici oziroma osi telesa. Z uporabo pasov (preko prs in pasu) pa poskrbim, da je nahrbtnik še bližje telesu in, da večino teže nosi medenica.

Bogat in uravnovešen ekosistem ob jezeru Tahoa.

Sprehod po Tivoliju z nahrbtnikom, ki hrbtenice ne obremeni in hkrati krepi mišice notranjega steznika.

Vzemimo si čas za premor

Še eno zdravo pravilo, za omilitev stresa in njegovih učinkov na zdravje. Če čutite, da ste utrujeni si vzamite čas za premor. V kolikor dihalna vaja, raztezanje ali kratek sprehod ne pomagajo, si vsake toliko časa (1x na teden, 2x na mesec oz. po potrebi) vzamite dopoldne ali popoldne popolnoma zase in za stvari, ki vas regenerirajo. Čisto nikomur ne koristi, če se zaradi dela izčrpavamo!

Sama se občasno odpravim v naravo, ob potok ali jezero in se uležem v stik z zemljo ali se naslonim na drevo. Pri tem poskrbim, da se hrbtenica ustrezno podaljša. Že po 10-15 minutah ležanja v naravi lahko čutim znatno olajšanje in psihično ter fizično sproščenost. Ni potrebno veliko, da se z boljšim počutjem in novo kreativnostjo vrnem nazaj k delu.

Ko zaznamo, da od sebe preveč pričakujemo in si s tem povzročamo stres, se ustavimo za trenutek.Težo prenesimo na pete. Začutimo kako naše pete nosijo težišče telesa in nas povezujejo s tlemi. Globoko vdihnimo zrak v pljuča in izdihnimo. Glavo postavimo nazaj nad linijo hrbta in se poravnani odpravimo naprej v dan.

Bogat in uravnovešen ekosistem ob jezeru Tahoa.

Vdihnimo življenje s polnimi pljuči, podaljšajmo se navzgor in uravnovesimo aktivnost in počitek v svojem vsakdanu. 

Knjiga - Rešite se bolečin v hrbtu

Rešite se bolečin v hrbtu v osmih korakih!

Kliknite spodnji gumb in si prenesite brezplačno poglavje iz knjige! Spomnite se, kako je bilo, ko vas ni bolelo!